KUHINJA JAMIEJA OLIVERA

Kobasice sa zelenom lećom i ljutkastom šalšom

02.03.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Mnogobrojne emisije, knjige i projekti nakratko su izmorili Jamieja, koji je odlučio pobjeći od svega u Italiju. Putujući kombijem u kojem ima ugrađenu specijalnu kuhinju, kuhao je duž cijele Italije

Jamie će novu kulinarsku inspiraciju u trećoj epizodi potražiti u samostanu u pokrajini Lazio. Redovnici su prvi skupljali izvorne recepte, a Jamie, koji obožava tu izvornost, živjet će, moliti se i kuhati s njima.

U trećoj epizodi 18. svibnja u 12.20 sati na Doma TV Jamie će napraviti inačicu kobasica s pire krumpirom koja je u Italiji fino pečena kobasica s lenticchie di Castelluccio s pikantnim umakom od rajčica salsa rossa što čini, kako on kaže, genijalnu kombinaciju. Ono što su kobasice i pire krumpir u Britaniji, to su pečene kobasice sa zelenom lećom i ljutkastom šalšom u Italiji.

Sastojci za 4 osobe:

8 kvalitetnih talijanskih kobasica srednje veličine ili tradicionalna engleska kobasica iz Cumberlanda
2-3 grančice svježeg timijana
500 grama brokule ili bijele repe
sok pola limuna
ekstra djevičansko maslinovo ulje
morska sol i svježe mljeveni crni papar

Sastojci za šalšu:

maslinovo ulje
1 mali crveni luk, oguljen i sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
1 mali štapić cimeta
1-2 sušena crvena čilija, usitnjena
2-3 žlice vinskog octa, plus još malo za začin
2 limenke od 400 grama kvalitetnih rajčica

Sastojci za leću:

400 grama zelene leće
2 češnja češnjaka, oguljena
1 lovorov list
šaka svježeg peršina (listove nasjeckati, a stabljike ostaviti sa strane)
vinski ili šeri ocat
manja šaka svježeg timijana

Priprema:

Za početak pripremiti šalšu. Staviti malo maslinova ulja u posudu, dodati luk i češnjak, zatim štapić cimeta, usitnjeni čili i to sve lagano pržiti deset minuta dok luk ne postane mekan i slatkast. Sad pojačati plamen i dodati ocat. Smanjiti vatru i dodati usitnjene rajčice iz limenke. Neka se krčka pola sata dok se priprema leća.

Na vatru staviti posudu s vodom za brokulu i zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Staviti leću u posudu, pokriti je vodom i dodati dva cijela češnja češnjaka, lovorov list i nekoliko stabljika peršina koje su prethodno povezane koncem. Neka se kuha 20 minuta, a pritom paziti da leća uvijek bude pokrivena vodom. Staviti kobasice na malo maslinova ulja, a zatim ih prebaciti na lim i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne. Staviti brokulu u kipuću vodu na nekoliko minuta, i to kad su kobasice izvađene iz pećnice. Kad je brokula kuhana, ocijediti je, prebaciti u posudu i preliti limunovim sokom i s malo maslinova ulja.

Nakon što je kuhana leća, izvaditi iz vode stabljike peršina i lovorov list te izliti ostatak vode iz posude. Češnjeve češnjaka žlicom pretvoriti u pire, umiješati u leću i politi s četiri žlice maslinova ulja i jednom do dvije žlice octa. Dodati i sitno nasjeckani peršin, pomiješati i začiniti solju i paprom.

Izvaditi kobasice iz lima i izliti masnoću. Prebaciti leću u posudu za serviranje. Maknuti cimet iz šalše, zatim je začiniti i preliti preko leće. Dvije kobasice (narezane ili cijele) staviti na vrh. Sve posuti timijanom i poslužiti s kuhanom brokulom.