VJERSKE DILEME

Kerum krstio sina iako nije u braku s Fani

Fani Horvat i Željko Kerum

Fani Horvat i Željko Kerum

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Feđa Klarić

Nakon što se krstio sin Željka Keruma i Fani Horvat, javnost se prisjetila slučaja zabrane krštenja kćerkice Gorana Ivaniševića i Tatjane Dragović

Prije nekoliko godina krštenje kćerkice Ivaniševićevih nije dopustio msgr. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, uz obrazloženje da Goran i Tanja još nisu u braku.

Don Ivan Grubišić, župnik Crkve sv. Roka u Splitu, obrazložio je za Slobodnu Dalmaciju da se dijete može krstiti ako je 'splitski gradonačelnik Željko Kerum sklopio civilni brak s novom ženom i ako jedno od roditelja ispunjava uvjete za kršćanski odgoj djeteta'.

'Ako roditelji djeteta uopće nisu vjenčani, sve ovisi o prosudbi župnika koji obavlja krštenje. Jer, kako se u Crkvi kaže, dijete nije ništa krivo. Roditelji, u slučaju da se župnik odluči za krštenje djeteta, prihvaćaju odgovornost da će dijete odgojiti u vjeri. U slučaju ako jedan od roditelja nije razveo prijašnju bračnu zajednicu, dijete se i u tom slučaju može krstiti. Naravno, roditelji ga prihvaćaju kao svoje, ali ga se u crkvene knjige upisuje kao izvanbračno dijete.

U crkvenim knjigama postoji rubrika 'napomene' u koju se unose promjene nastale nakon krštenja djeteta. Naime, ako se roditelji naknadno civilno vjenčaju, onda se u rubriku napomene upisuje da je dijete civilno zakonito. Nažalost, neke stvari nisu do kraja definirane crkvenim zakonom, pa krštenje često ovisi o prosudbi župnika', rastumačio je za Slobodnu Dalmaciju don Grubišić potvrdivši da je u krštenju maloga Frane Keruma sve regularno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi