ŽENSKO ZDRAVLJE

Kakve se opasnosti kriju u šminki i lakovima za kosu?

24.10.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Niste li tip žene koja se voli puno šminkati i sređivati, niste ni svjesni da ste možda spriječili preuranjenu menopauzu. Naime, znanstvenici tvrde da kemikalije iz šminke, lakova za kosu i neke hrane mogu izazvati raniju menopauzu

Prema nekim rezultatima istraživanja, kemikalije iz šminke, lakova za kosu i pakirane odnosno konzervirane hrane mogu utjecati na žensko zdravlje tako da menopauza urani i do 15 godina.

Doktorica Natalia Grindler, sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, kontrolirala je krv i urin te pratila razinu ftalata kod 5.700 žena. One žene koje su imale najvišu razinu u prosjeku su ušle u menopauzu 2,3 godine ranije, odnosno sa 49 godina.

Ranija menopauza povezana je s većim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i slabijih kostiju. Grindler naglašava da kemikalije koje se koriste u proizvodima za njegu, šminkanje te u nekim vrstama hrane imaju utjecaj na funkciju jajnika i reprodukciju kod žena. Dodaje da je ovo tek početak istraživanja, ali rezultati su dovoljni da se zaključi kako te kemikalije imaju dugoročni utjecaj na žensko zdravlje.

Iako se ne zna točno zašto određene žene imaju tako visoku razinu ftalata u krvi, pretpostavka znanstvenika je da ima veze s više nošenja šminke, pijenjem flaširane vode ili konzumiranjem konzervirane hrane.