OPREZ!

Kakva mjesta opasna po zdravlje skriva vaša kupaonica

18.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Jedna od prostorija u kući koja zahtijeva posebnu pažnju oko čišćenja svakako je kupaonica, no neki opasni efekti u njoj ponekad se ne mogu riješiti čišćenjem. Naime, upravo je to prostorija u domu koja je prepuna opasnih kemikalija, alergena, gljivica, bakterija, virusa i drugih iritirajućih elemenata

Pukotine i ispucale pločice
Pukotine, otpali komadi pločica ili loše popravljene rupe mogu uzrokovati ulijevanje vode u šupljinu u zidu što može dovesti do razvoja plijesni ili pak propadanja zida. Isto tako, oštećeni dijelovi kade ili pak ispucale fuge između pločica mogu uzrokovati ozbiljnu štetu iza pločica. Popravak nastale štete koštat će pravo malo bogatstvo, ali što je još opasnije, može loše utjecati na i na zdravlje zbog udisanja zraka iz kupaonice. Plijesan proizvodi spore koje mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu biti blage (svrbež očiju, curenje nosa, kašalj) ili pak teže (kožni osipi, pogoršanje astme). Stoga, kako biste se osigurali protiv plijesni, na vrijeme zamijenite napuknute pločice te popravite oštećene fuge.

Previše vlage
Nemojte dopustiti da se vlaga proširi te na kraju može uzrokovati širenje plijesni. Postoji više od 100 tisuća vrsta plijesni, a jedno od omiljenih mjesta su im upravo kupaonice. Svakako vodite računa o tome da dobro posušite površine na kojima se skuplja stajaća voda te osigurajte dobru ventilaciju u kupaonici. Nakon svakog tuširanja obavezno upalite ventilaciju ili otvorite prozor.

Kvalitetna ventilacija
Dobro provjerite je li postavljena ventilacija u kupaonici dobra te izbacuje li cirkulirajući zrak iz kuće ili ga pak nakuplja u potkrovlju. Naime, najbolji je izbor je ispušni ventilator koji iz doma čestice vlage uklanja u cijelosti. Naime, ako se vlaga usmjerava prema potkrovlju te se tamo taloži, vrlo lako bi se upravo ondje mogla razviti opasna plijesan.

Prejaka sredstva za čišćenje
Izbjegavajte korištenje sredstava za čišćenje koja sadrže amonijak i klor, i nikada ih nemojte miješati. Naime, ta vrsta sredstava za čišćenje iritira kožu, loše djeluje na pluća, a može izazvati čak i astmu. Izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti kožu. Radije sami napravite pastu od sode bikarbone i vodikova peroksida, nanesite na površinu, ostavite da odstoji pola sata te nakon toga očistite i dobro isperite.

Često zanemarena pipa
Svakako dezinficirajte pipe u kupaonici jer one sadrže cijeli niz virusa i bakterija, poput onih koje izazivaju gripu. Obrišite ih otopinom od tropostotnog vodikova peroksida ili pokušajte pak maramicama koje sadrže biljna ulja koja ubijaju bakterije i viruse.

Toksični tuš-zastor
Tuš-zastore od vinila zamijenite onim perivima od poliestera ili najlona. Vinil može sadržavati
ftalate, koji mogu biti opasni za reproduktivno zdravlje.

Klor u vodi
Velika količina klora za vrijeme tuširanja itekako može biti štetna za zdravlje. Za vrijeme dužeg tuširanja vrućom vodom udisanje isparavanja klora povećava rizik od kroničnog umora, astme, bronhitisa, problemima s mjehurom te karcinoma dojke. Ako sumnjate da vam je u stanu razina klora previsoka, instalirajte zaštitne filtere.