ZNAŠ LI...

Kakva je to miso juha?

03.05.2010 u 07:15

Bionic
Reading

Miso juha je temelj japanske kuhinje i poslužuje se uz gotovo svaki obrok, bez obzira na doba dana

Svaki japanski restoran poslužuje tu juhu, koja se smatra vrlo zdravom. Tradicionalni japanski doručak, osim riže, ribe i nekoliko vrsta povrća, uključuje i miso juhu. Ona se sprema na više manje isti način, uz dodatak bujona i miso paste, a dodaci mogu biti vrlo raznovrsni, od povrća, gljiva, tofua, morskih plodova, čak i krumpira - kombinacije su gotovo neiscrpne. Osim toga, miso pasta koristi se ne samo za juhu, već i za neka druga jela kojima daje specifičnu aromu i okus.

U japanskim trgovinama može se kupiti i gotova miso juha koju samo treba razmutiti u kipućoj vodi.

Miso je gusta smjesa koja se dobiva dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i riže. Postoje tri osnovne vrste miso paste: crveni miso (aka miso), koji je tamne boje i vrlo slanog okusa,bijeli miso (shiro miso), koji je svjetliji i slatkast, te miješani miso (awase miso), čija boja podsjeća na maslac od kikirikija. Sve ove vrste Japanci koriste ovisno o vlastitom ukusu i regionalnim običajima.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!