KAD OSJETITE KEMIJU

Kako znati da ste pronašli pravu osobu? Tajna je u ovome...

29.09.2016 u 11:39

Bionic
Reading

Možda se više ne sjećate baš točno trenutka kada ste shvatili da je vaš partner onaj pravi, ali zato znaju znanstvenici. Nova studija dokazala je da se ne radi o nekom dobrom osjećaju, boji očiju ili šarmu, već je i to određeno u našim genima

Znanstvena studija objavljena u časopisu Nature zaključuje da se malo toga skriva u načinu kretanja, tehnikama zavođenja ili najljepšem osmijehu koji ste ikada vidjeli – partnere ipak biramo i prema željama naših gena.

Istraživanje je pokazalo kako svaki čovjek ima jedinstven sustav humanog leukocitnog antigena HLA. On je inače zadužen za ispravan rad našeg imuniteta i obranu od raznih virusa ili bakterija, ali i ključni faktor koji stvara kemiju odnosno privlačnost prema određenim osobama koje sretnemo tijekom života.

Znanstvenici su pratili razinu privlačnosti kod 254 para i pokazalo se da različit HLA djeluje na razinu želje za intimom i razmnožavanjem između muškarca i žene. Studija također naslućuje da se u sustavu HLA krije i odgovor na pitanje zašto nas ponekad privlači, a ponekad odbija prirodni miris drugih osoba, ali treba uzeti u obzir da su u testiranju sudjelovali muškarci i žene koji su već neko vrijeme parovi pa su možda bili i pristrani u želji da se pokažu što zadovoljnijima u vezi.

Teorija o prirodnom mirisu kao glavnom izvoru privlačnosti između osoba potvrđena je već u više studija. Tako je Narodni zdravstveni list objavio rezultat studije biologa Clausa Videkinda iz 1995. Videkind je odredio tipove HLA kod 49 žena i 44 muškarca koji se nisu međusobno poznavali pa dao ženama da pomirišu majice muškaraca nakon što su u njima spavali dvije noći zaredom. Pokazalo se da su žene odabrale majice koje su nosili muškarci s različitim HLA-om od njihova, a neki od mirisa podsjećali su ih na njihove trenutačne ili bivše partnere. Majice muškaraca s vrlo sličnim HLA-om žene su pak okarakterizirale kao potpuno neprivlačne.