CRVENI SIGNALI

Sedam najvećih krivaca za razvod braka

17.05.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Užurbani ritam života uz sve obaveze, posao ili brigu o djeci, prečesto bračne odnose postavlja među zadnje na listama prioriteta pa se mnogi više i ne čude kada čuju da se netko rastaje jer su se supružnici udaljili

Psihologinja Melissa Keogh za Kidspot nakon dugogodišnjeg iskustva izdvojila je najvažnije razloge zbog kojih brakovi propadaju i dok su neki vrlo očiti, drugi se potiho prikradaju i uništavaju veze.

Vjerojatno je očekivano najčešći razlog na prvom mjestu, a to je nedostatak intimnosti. Što su dulji periodi bez seksa među parovima, oni se ne udaljavaju samo fizički, već mentalno i emocionalno.

Sedam najčešćih razloga za razvod

1. Nedostatak intimnosti
2. Bilo kakva vrsta zlostavljanja
3. Poremećaj ličnosti
4. Nevjera
5. Ovisnost bilo koje vrste
6. Prezir
7. Negativan pogled na budućnost veze

Nadalje, na drugom mjestu najvećih i najčešćih razloga zbog kojih brakovi propadaju jest bilo koja vrsta zlostavljanja partnera. Ono ne mora biti fizičko, već psihičko bilo koje vrste, od emocionalnih ucjena do svakodnevnih verbalnih uvreda, a u tom je slučaju granica između ostanka ili razvoda samo prag tolerancije povrijeđene strane.

Poput loših iskustava s prijateljima, postoje i takozvani toksični partneri.

Još jedan razlog jest da se ljudi razvode od onih partnera koji imaju poremećaj ličnosti bilo kakve vrste. To se, naravno, ne događa preko noći, ali partneri radije izlaze iz veze ako shvate da voljena osoba ne želi raditi na sebi, a samim time i na braku.

Na trećem mjestu je nevjera, iako Keogh smatra da se ovaj problem savjetovanjima i uz pomoć stručnjaka može riješiti. No ako jedan partner konstantno vara, povjerenje je nemoguće vratiti i brak ide u propast.

Ponekad se za mnoge partnere ne radi o samom činu prevare koliko o spoznaji da im je voljena osoba stalno lagala.

Uz ova tri najveća razloga zbog kojih brakovi najčešće propadaju, na listi simptoma su i bilo koja vrsta ovisnosti, prezir prema osobi s kojom ste u braku ili negativan pogled na vezu zbog kojeg se nezadovoljna strana čak ne može sjetiti nekih lijepih uspomena i sve uvijek vidi iz crne perspektive.