beauty rutina

Kako zadržati zdravi, svježi i mladi izgled kože

24.11.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Dok je kozmetički svijet svakim danom bogatiji za neki novi proizvod, istovremeno pokušavamo biti u trendu i isprobati svaki novitet koji izađe na tržište. Naše beauty rutine stoga se nerijetko mijenjaju i pune raznim dodatcima koži. Međutim, sigurno vam se nekada dogodilo da ste namazali nešto na lice, a pritom niste znali kako će se to odraziti na vašu kožu i koje ste uopće sastojke u tom trenutku nanijeli

Mnoga istraživanja pokazala su da koža treba obilje sastojaka, od kojih su masne kiseline i ceramidi od ključne važnosti. S obzirom na to da je vrlo komplicirana, koža zahtjeva niz prirodnih sastojaka kako bi zadržala svjež, zdrav i mladolik izgled.

Zašto su nam potrebne omega masne kiseline

Koža je najčešće prvi vizualni pokazatelj nedostatka esencijalnih masnih kiselina. To je zato što je zaštićena hidrolipidnim slojem, koji pokriva cijelu površinu kože djelujući kao zaštitna barijera. Lipidi su građeni od masnih kiselina, a njihova uloga predstavlja sprječavanje odlaska vlage iz kože. U slučaju oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja, oštećuje se barijera, što može rezultirati lakšim prodorom bakterija i alergena, ali i pogoršanjem i nastankom problema s kožom i kožnim bolestima. Smanjena količina lipida u rožnatom sloju može biti posljedica raznih procesa, a odstranjivanje lipida često se događa zbog korištenja velikih količina agresivnih proizvoda i sapuna. Zato je važno koži vratiti ceramide i masne kiseline zbog uloge privlačenja i zadržavanja vode. Na taj način će stanice rožnatog sloja ostati hidrirane, a funkcija zaštite kože bit će postojana.

Omega masne kiseline grade, obnavljaju i razvijaju zdravu kožu lica

Koža se gradi i obnavlja navečer, stoga su omege nužne u večernjoj njezi kože lica. Naime, metabolizam kože najaktivniji je noću jer se upravo tada epidermalne stanice dijele i obnavljaju, pa sam epidermis postaje propusniji za sve aktivne supstance. Neka istraživanja su pokazala da bi naša koža s 80 godina izgledala jednako kao i u mladosti, kada bi tijelo bilo u mogućnosti samo proizvoditi omega kiseline i vitamin C.

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina u prehrani odrazit će se na vašoj koži, kosi, ali i noktima. Naše ih tijelo ne može samo proizvesti, stoga je potrebno nadomjestiti ih raznim dodatcima. Najbolje prehrambene masnoće - esencijalne nezasićene omega 3, omega 6, omega 7 i omega 9 masne kiseline djeluju na fosfolipidni dvosloj, pomažući mu da zadrži vodu, što dovodi do vlažnije i mekše kože, pa samim time i do mlađeg izgleda. Osim toga, omega kiseline mogu blokirati oslobađanje enzima uzrokovanih oštećenjima od sunca, jačajući kolagen i pomažući u sprječavanju bora i opuštene kože. Ublažavaju i nadražaje na koži te sprječavaju pojavu suhe i perutave kože. Već nakon dva tjedna mazanja kože esencijalnim masnim kiselinama dolazi do sinteze i obnove kolagena.

Ceramidi superiorni za poboljšanje izgleda bora

Ceramidi su prisutni u rožnatom sloju epidermisa. Dokazano je da se koncentracije svih lipida, osobito ceramida, značajno smanjuju povećanjem dobi, a neke bolesti, poput atopijskog dermatitisa, ihtioze i psorijaze, povezane su s poremećajem upravo ovih lipida. Iz tog razloga potrebno je nadomjestiti ceramide kako bi obnovili i očuvali barijernu funkciju kože. Osim zaštitne funkcije, ceramidi pomažu u poboljšanju izgleda bora, daju koži čvrstoću i pružaju otpornost od oštećenja okoliša.

Suho ulje kao rješenje za obnovu kože

Suha ulja idealan su izbor za noćnu rutinu jer u samo jednoj bočici možemo pronaći sve što nam je potrebno za nahranjenu, hidratiziranu i meku kožu. Riječ je o brzo upijajućim uljima, savršenima za užurban način života. Najpoznatija su ulja avokada, raznih sjemenki, zlatnog lana, ali i svih drugih izvora omega kiselina 3-6-9. Od njegujućih svojstva do zadržavanja vlage, suha ulja prodiru u kožu bez masnog osjećaja na površini. Suha ulja mogu se koristiti na svim tipovima kože. Koriste se samostalno prije kreme, a čak je moguće i umiješati nekoliko kapi u kremu kako bi direktno suplementirali kožu omegama.

Zašto je OMEGA - CERAMIDE suho ulje za lice savršen izbor za kožu

Još jedan kozmetički novitet je OPS BIOTICS+, prirodna kozmetika koja u svojoj formuli sadrži poznate nutraceutike poput silymarina iz sikavice, probiotika i prebiotika, ceramide i omega kiseline. Jedan od proizvoda iz linije je Omega - ceramide suho ulje, jedinstvena fuzija omega kiselina koja povezuje zdravlje i ljepotu kože. Ceramidi, kao i prirodni izvori omega kiselina 3-6-9, u ovoj formuli potpomognuti uljem Sikavice, vitaminima A i B, upravo su čimbenici koji grade i jačaju lipidnu barijeru, smanjuju osjetljivost i nadraženost i optimiziraju metaboličke procese. Ovo se ulje koristi za zdrav i pojačan epitel, smanjuje trans-epidermalni gubitak vode, dubinski hrani kožu, obnavlja ju i vidljivo podiže volumen. Nakon samo dva tjedna primjene dolazi do sinteze i obnove kolagena u dermisu.