poput dakote johnson

Svi su poludjeli za ovom bojom kuhinje koja umiruje i razbija monotoniju

06.04.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Dizajneri interijera tvrde da je drvo u kuhinji pomalo dosadno, a bijela često sterilna pa preporučuju umirujuću zelenu koju je proslavila glumica Dakota Johnson

Odabir boje jedan je od najzabavnijih zadataka prilikom uređenja kuhinje, no ne smije ga se shvatiti olako jer je riječ o nijansama koje ćete gledati iz dana u dan tijekom dugo godina.

Drvo pruža toplinu i bezvremenski je klasik, no stručnjaci tvrde kako je već postao pomalo dosadan odabir, dok je bijela zahvalna jer je prilagodljiva i nenametljiva, no i pomalo bezlična.

Upravo zbog toga, sve se više kućanstava odlučuje na odabir efektnijih nijansi, a jedna je u posljednje vrijeme postala posebno popularna zahvaljujući TikToku.

Riječ je o nježnoj zelenoj nijansi koju je proslavila holivudska glumica Dakota Johnson koja je svojim dizajnom kuhinje oduševila stručnjake za uređenje doma koji su 'proširili glas' na društvenim mrežama.

Videa preuređenih zelenih kuhinja ubrzo su preplavila ovu popularnu društvenu mreža i ovu boju učinila apsolutnim favoritom. Ne samo to, procijenuje se kako zbog svoje popularnosti čak povisuje vrijednost čitave nekretnine!

Ključ je u pogođenoj nijansi

No, kako biste svoju kuhinju odjenuli u trendi zeleno ruho, pripazite na nijanse jer je ključ u dobivanju tamnijih, suptilnijih tonova poput boje masline, kadulje ili vojničko zelene. Ove nijanse savršeno će se uklopiti uz većinu drugih boja, a posebno uz metal.

Svakako izbjegavajte žarke nijanse poput limete, kivi zelene ili zelene s primjesama žute, a ako baš želite efektniju nijansu, birajte nijansu francuski zelene.

Zbog popularnosti koju je uživala u 1920-im i 1930-im godinama, kuhinji daje vintage šarm, dok će modernim kuhinjama skandinavskog dizajna dati dozu topline.

Osim što će kreirati dojmljiv vizual, zelena ima i psihološke prednosti. S obzirom na to da je ljudski mozak povezuje s prirodom, pruža osjećaj uzemljenosti, smirenosti i opuštenosti, posebice tamniji, zemljasti tonovi.

Takav efekt posebno je poželjan u kuhinji u kojoj često vlada prenatrpanost i osjećaj užurbanosti pa ne čudi što je upravo umirujuća zelena stekla toliku popularnost.