TAKO LAKO

Kako urediti dom narančastom bojom

01.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Narančasta je boja sunca i vatre, a približavanjem proljeća i sunčanijih dana, možda je baš prava nijansa kojom ćete osvježiti dom

Prije nego se odlučite unijeti bilo koju boju u svoj dom, morate razmisliti o nekim osnovnim pravilima. Poznata dizajnerica Jill Goldberg otkrila je za Huffington Post kako raditi s narančastom bojom, a da prostor na kraju bude

ugodan, moderan i odražava vašu osobnost.

Dizajnerica ističe da je prava nijansa najvažnija u odabiru boje pa to vrijedi i za narančastu koja je najljepša ako u sebi ima primjesu sivkaste.

Narančasta boja lako se može uklopiti u bilo koju neutralnu pozadinu, ali nije preporučljivo kombinirati ju u masivnim komadima namještaja jer će previše dominirati prostorom. Radije odaberite nekoliko jastučića, deku, vazu ili neke druge detalje.

1. Narančastu boju možete ubaciti samo kao detalj pa probajte s tkaninama. Kupite jastučnice za postojeće jastuke pa ih možete maknuti kada vam dosade. Isto vrijedi i za stolnjak ili deku koja će biti savršen detalj na fotelji ili trosjedu. Manje tkanine u jarkim bojama mogu učiniti pravo čudo i potpuno oživjeti prostoriju.

2. Uz tkanine, odlični detalji u narančastoj boji su primjerice kutije za stvari. Možete odabrati življu ili bljeđu nijansu, ovisno o tome što još imate u prostoriji, a jednako tako i veličine ili namjenu kutija.

3. Veliki komadi namještaja u narančastoj boji moraju biti pažljivo odabrani. Ako ste veliki ljubitelj ove boje, bit ćete sretni s velikim trosjedom ili tepihom, ali ako prevladava neka druga boja, radije odaberite kombinaciju s narančastom bojom kako ne bi dominirala prostorom. U ovom slučaju možda se bolje držati uzrečice 'manje je više'.

4. Čak i ako ste najveći ljubitelj boja na svijetu, morate paziti kako ih kombinirate. Imate li primjerice narančastu lampu na ormariću, svi ostali detalji, uključujući i slike na zidu, moraju biti u neutralnim bojama.

5. Pazeći na savjet o neutralnim tonovima, nećete pogriješiti ako na jedno mjesto stavite više manjih detalja u narančastoj boji. To može biti nekoliko okvira za slike na jednom praznom zidu, red lonaca za biljke ili nekih drugih sitnih stvari. Uključite maštu, budite umjereni i rezultat neće izostati.