DOM IZ SNOVA

Kako urediti dnevni boravak bez greške

01.12.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Za razliku od prijašnjih vremena, na raspolaganju imamo velik izbor proizvoda, pa tako i namještaja, detalja i sitnica za opremu doma iz snova. Uređujete li dnevni boravak ili razmišljate o promjenama, ovi će vam savjeti jako dobro doći

Boje

Boje čine naš život ljepšim, pa čak i ako ste tip koji voli minimalizam, bilo koji prostor u klasičnim nijansama može biti samo dosadan i sterilan. Ne morate odmah obojiti zidove u jarko narančastu ili dramatičnu crnu, ali barem za početak na garnituru za sjedenje stavite ukrasni jastuk u živahnijoj nijansi.

Miješajte stilove

U letku ste vidjeli kako trgovina nudi cijeli set za dnevni boravak i to po povoljnoj cijeni pa ste pomislili da ćete riješiti dvije muhe jednim udarcem? Ne, to je jedno veliko ne, naglašava Huffington Post. Ovo pravilo je poput onog u modi – barem jedan detalj mora biti drugačiji. Miješajte razne teksture, materijale i stilove jer to je jedini način da prostor dobije vaš osobni pečat. Dokle god smisleno smještate stvari i pazite na proporcije, sve će biti bolje od jednoličnosti.

Rasvjeta

Kada smo opterećeni uređenjem prostorije, tražimo komade namještaja i detalje koji će biti točno ono što smo zamišljali i na kraju nekako zaboravimo važnost rasvjete. Osim klasičnog stropnog svijetla, bilo da se radi o nekoj modernoj lampi, bilo lusteru, morate se pobrinuti i za drugi tip osvjetljenja. Imate li namještaj na koji možete staviti stolnu lampu, svakako ga iskoristite jer rasvjeta na raznim razinama u prostoru daje i drugačiji ugođaj. Podne lampe su pak danas postale nezamjenjive jer imaju i ukrasnu svrhu, a u bogatoj ponudi lako ćete naći ono što vam odgovara.

Raspored namještaja

U manjim prostorima nemate previše izbora i vrlo je važno da prije kupnje većih komada namještaja sve točno izmjerite. No ako imate velik dnevni boravak, poigrajte se namještajem i nemojte ga nužno gurati uza zid, a garnitura za sjedenje na sredini sobe može odlično izgledati i služiti kao neka vrsta pregrade raznih interesnih polja u prostoriji.

Postavljanje umjetnina

Osnovno pravilo pri donošenju odluke o tome gdje objesiti umjetninu odnosi se na visinu postavljanja slike, a glasi da ona mora biti u razini pogleda odnosno očiju. Kako postaviti sliku na zid tako da to bude prema pravilima, pogledajte ovdje. Zaista nije komplicirano jer ćete sve korake lako usvojiti uz pomoć videopriloga.

Tepih

Dobar tepih košta, to svi znaju, ali nije rješenje kupiti manji ako imate veći prostor. Radije pričekajte i skupite novac jer u pravilu tepih treba dodirivati rubove namještaja koji ga okružuje. U svakom je slučaju pametnije da bude veći nego manji.

Oprezno s kupovinom

Ukratko, ne kupujte namještaj koji vam ne treba. Možda je pametnije odabrati jedan dobar komad poput garniture za sjedenje i zatim ostatak uređenja graditi oko njega. Dajte si vremena. I profesionalci često muku muče s odabirom i kompletiranjem priče. I da hoćete, ne možete namjestiti cijeli dnevni boravak u nekoliko dana. Upamtite, u njemu ćete svakodnevno provoditi dug niz godina i stvarati lijepe uspomene.