RECEPT ZNANSTVENIKA

Kako učiniti najteže - oprostiti samome sebi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.05.2014 13:13
  • Objavljeno 15.05.2014 u 13:13
žena depresija tuga

žena depresija tuga

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako ne znate oprostiti sami sebi za počinjene pogreške, možda bi vam u tomu mogao pomoći ovaj recept znanstvenika

Zasigurno ste već čuli da je u psihološkom i emotivnom oporavku iznimno važno oprostiti svima koji su vas povrijedili, ali i samima sebi. Kako ističu psihoterapeuti, ljudi su još koliko-toliko sposobni oprostiti drugima, ali sebi puno teže.

Najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Baylor nudi svojevrsni recept kako i to učiniti. Najsigurniji način da se riješite krivnje i oprostite sebi je da priznate kako ste pogriješili te da pokušate popraviti ono što ste pokvarili, naravno, ako je popravak moguć. Tek kada to učinite, zaista ćete moći otpustiti krivnju i oprostiti si.

Istraživanje pokazuje kako je u procesu opraštanja sebi iznimno važno da vam oproste i drugi koje ste povrijedili, a to znači da i vi morate biti ponizni te sposobni zatražiti oprost.

U zanimljivom istraživanju sudjelovalo je 269 ispitanika, a svi oni bili su opterećeni krivnjom i neopraštanjem sebi. Pokazalo se da su oprost u konačnici postigli oni koji su uvidjeli vlastitu pogrešku, popravili situaciju i zatražili oprost od osobe koju su povrijedili.

'Promatrajući rezultate ovoga istraživanja možemo zaključiti kako je iznimno važno da popravimo ono što smo pokvarili. Tek kada to učinimo, na neki način sami sebi dajemo dopuštenje za otpuštanje osjećaja krivnje. Tada znamo da smo dali najbolje od sebe te da smo učinili sve što smo mogli, a onda zaključimo i da zaslužujemo oprost', istaknuo je Thomas Carpenter, jedan od voditelja istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!