VARLJIVE SMIJALICE

Kako ublažiti bore koje otkrivaju godine

06.12.2015 u 09:03

Bionic
Reading

Bez obzira na to koliko se dobro osjećamo u svojoj koži, kako godine prolaze, male nas promjene ipak nerviraju, posebice one na licu. Za mnoge biste žene rekli da su i upola mlađe da ih ne otkrivaju takozvane bore smijalice, ali i tu se može nešto učiniti

Estetski zahvati, čak i oni manje invazivni, opcija su za tek mali krug žena, a većina će se radije s borama uhvatiti u koštac kremama ili serumima. Stručnjaci i dermatolozi slažu se da je to i najbolji prvi korak ako su vam bore oko usana počele smetati.

Retinol

Birajte serume ili kreme, noćne ili dnevne, koje sadrže retinol, odnosno derivat vitamina A. On ima široku upotrebu u kozmetičkoj industriji, a osim što sprečava nastanak bora, učvršćuje kožu. Retinol stimulira kožne stanice pa ćete nakon tjedana vidjeti da je koža ljepša. Jedino pripazite da ne koristite više takvih proizvoda odjednom jer biste kožu tako mogli nadražiti.

Tretmani laserom

Mogu vam pomoći u otprilike mjesec dana, a ne spadaju u invazivne zahvate. Laserske zrake potiču proizvodnju kolagena i tako zaglađuju bore. Osim u salonima ljepote ili kod dermatologa postoje i kućni aparati koje možete kupiti. Prije odlaska na tretman raspitajte se o postupku i bilo bi najbolje da odaberete mjesto prema preporuci.

Za one hrabrije fileri su jedna od opcija

Osim što će to biti najbrže vidljiv rezultata, filerima ćete problem s borama riješiti na neko dulje vrijeme. Posljednji su godina najboljima proglašeni fileri od hijaluronske kiseline jer je biološki razgradiva i radi se o prirodnom sastojku. Dermatolozi ih koriste za popunjavanje nastalih bora, a navodno niti injektiranje nije toliko bolno. No vjerojatno vam je jasno da ćete za taj tretman morati posegnuti malo dublje u džep.