ZDRAVE OČI

Kako stati na kraj sindromu računalnog vida?

24.05.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Spriječite iritaciju, crvenilo i bol u očima zbog rada na računalu. Naime dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnice, kroničnih glavobolja povezanih s vidom, pa čak i djelomičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi

Iako bez računala više ne možemo zamisliti život i obavljanje posla, on također utječe na naše zdravlje. Sjedenje za stolom i računalom može utjecati na našu koncentraciju, držanje i bolove u određenim dijelovima tijela, poput ramena, ruku, leđa i nogu. S druge strane, računalo neposredno utječe na zdravlje naših očiju. Ako na kraju radnog dana u uredu zamijetite zamućen vid, dvostruku sliku, bol u glavi, vratu ili leđima te imate suhe, iritirane i krvave oči, znajte da je posrijedi sindrom računalnog vida, pošasti suvremenog uredskog čovjeka.

Evo što možete učiniti kako biste smanjili mogućnost oštećenja vida:

Namjestite visinu ekrana
Ako vaš ekran nije statičan, namjestite njegovu visinu tako da mu središte bude nešto niže od razine očiju dok sjedite uspravno.

Prilagodite svjetlost ekrana

Presvijetli ekran s jakim odbljeskom također može biti uzrok neprestanog suzenja i naprezanja očiju. Većina monitora dolazi s nekoliko predodređenih načina svjetline, a odaberite onaj koji vam se čini najprirodnijim za vaše oči.

Trepćite
Nemojte zaboraviti da morate često treptati da biste navlažili oči, dodatno isušene u uredu.


Iskoristite stanku za ručak
Iako je na većini radnih mjesta teško dobiti pravu stanku za ručak, ako imate tu mogućnost, objeručke je prigrlite! Svojih 30 minuta iskoristite tako da prošećete na zraku i odmorite oči.

Odmorite se
Kao što trebate razgibati svoje tijelo, trebali biste razgibati i očne mišiće, a to je najbolje činiti svakih 15-ak do 20-ak minuta. Skrenite pogled s računala. Ovo pravilo možete lako zapamtiti pod imenom 20-20-20: svakih 20 minuta skrenite pogled s ekrana na predmet udaljen 20 metara i promatrajte ga 20 sekundi.

Više pročitajte na ordinacija.hr.