RIJEČ STRUČNJAKA

Kako se zauvijek riješiti mrskih dlačica

05.06.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Ljeto je stiglo i ako se opet borite s dlačicama na nogama, ispod pazuha ili bikini zoni, možda je rješenje koje tražite trajna epilacija. Ona već odavno nije novitet u našim salonima i klinikama, a sa stručnjacima smo porazgovarali o svim detaljima takvih tretmana

Između raznih metoda epilacije, od brijanja do čupanja voskom ili šećernom pastom, trajna metoda uklanjanja dlačica laserom odgovara svim tipovima kože i definitivno je najskuplja, ali može dugoročno riješiti problem dlakavosti. Vjerojatno vas zanima je li riječ o bolnom postupku; žene ga najčešće opisuju kao osjećaj da vas netko štipa ili malo bocka.

'Laserska zraka djeluje na dlaku u aktivnoj fazi rasta. Budući da sve dlake nisu istovremeno u aktivnoj fazi, nego je prolaze u različitim vremenskim razdobljima, razumljivo je da će biti potrebno nekoliko tretmana kako bi učinak bio zadovoljavajući. Duga valna duljina sigurna je i efikasna za pacijente svijetle i tamne boje kože, kao i za one preplanule kože. Istovremeno hlađenje tijekom tretmana povećava ugodu i umanjuje reakciju kože koja se često vidi u tretmanima s drugim laserima', objašnjava za tportal doktor Nikola Milojević i dodaje kako je trajna epilacija trajna, a moguće je da mrske dlačice ponovno izrastu uslijed hormonskih promjena kao što su bolest štitnjače ili trudnoća.

Reakcije nakon tretmana laserom

Neposredno nakon tretmana mogu se pojaviti kratkotrajno crvenilo i blaga oteklina. U periodu od tri do sedam dana nakon tretmana, vidjet ćete što znači redukcija dlakavosti. Između tretmana se ne preporučuje depilacija voskom, depilacijskim kremama ni aparatima za čupanje dlaka.

Koliko je tretmana potrebno za određene dijelove tijela

U poliklinici Milojević kažu da je obično potrebno od četiri do šest tretmana, odnosno dolazaka u određenom vremenskom razmaku za pojedini dio tijela. Konkretno, razmak za nausnice je najmanji i dolazi se svaka četiri tjedna. Koliko točno tretmana treba, procjenjuje se na licu mjesta jer to ovisi o samim dlačicama. Iznenadit će vas da je manje tretmana potrebno za jače i tamne dlačice, dok se one svijetle obično i ne tretiraju.

Planirate li možda trajno ukloniti dlačice na nausnicama, računajte da vam je potrebno oko šest tretmana, za noge oko četiri, a pazuh pet tretmana.

No ne žele samo žene glatku i lijepu kožu. Muškarci također koriste trajnu epilaciju, a velik broj njih želi riješiti dlake s leđa prije ljetnih radosti ili prorijediti dlačice na prsima. Trajnu epilaciju također koriste za dlačice na obrazima ili između obrva.

Cijena trajne epilacije

U lipnju poliklinika Milojević pripremila je popust od 50% pa cijena nausnica iznosi 300, cijelih nogu 1850, pazuha 650, a bikini zone 750 kuna. Dakle, možete lako izračunati kolika je okvirna cijena takvih tretmana u punom iznosu.

Na što trebate paziti kod kućne depilacije

Ponekad nemamo vremena posvetiti se depilaciji i otići u kozmetički salon pa pribjegavamo brzim metodama poput brijanja. Obično se uz takvu vrstu depilacije veže pojam brže rastućih i gušćih dlačica, ali to navodno nije točno. Jedno američko istraživanje pokazalo je da ne postoji znanstveni dokaz za to da će dlake rasti brže ili gušće ako ih brijemo. Obično se kaže da ih je bolje čupati epilatorima ili voskom, ali McMichael tvrdi da to nema utjecaja na njihov ponovni rast.

Uz piling koji će maknuti mrtve stanice na koži, prije brijanja britvicom može pomoći i tuširanje toplom vodom od nekoliko minuta jer će dlake biti mekše, a to olakšava britvici da odstrani dlaku tik uz kožu. Ako nemate pri ruci pjenu za brijanje, koristite regenerator, šampon, gel za tuširanje… Njime namažite noge i na taj ćete način britvici dati podlogu na kojoj će kliziti, umjesto da klizi direktno po koži i oštećuje gornji sloj.

Vjerojatno već znate da čupanje dlačica dok su male nije učinkovito. Morate čekati da dlačice narastu kako bi depilacija bila što uspješnija. Koristite li vosak ili šećernu pastu, svakako pazite da dlačice čupate u suprotnom smjeru od njihova rasta. Nakon depilacije čupanjem koža je vrlo često nadražena i iziritirana, stoga je vrlo važno njegovati je nakon tretmana. Odmah nakon depilacije na kožu nanesite hidratantnu neutralnu kremu. Stručnjaci napominju da je vrlo dobro koristiti kremu koja sadržava salicilnu kiselinu.