NJEGA LICA

Kako se riješiti neugodnih podočnjaka

13.06.2015 u 09:38

Bionic
Reading

Koža područja ispod očiju vrlo je osjetljiva i najbrže otkriva našu dob, ako još griješimo u nekim navikama uljepšavanja, možemo ih dodatno naglasiti

Iritacija kože

Retinol, salicilna kiselina i svi učinkoviti sastojci koji se nalaze u kremama ili serumima kako bi poboljšali ten mogu imati i suprotni efekt, odnosno dovesti do iritacije kada se koriste preblizu osjetljivom području oko očiju. To na kraju može izazvati i iritaciju kože oko očiju pa će podočnjaci biti još više izraženi. Većina žena ne može odoljeti trljanju oka kada se pojavi iritacija što dodatno pogoršava izgled. Zbog trljanja i stalnog dodirivanja kože, tanke žilice bit će još više prokrvljene, a budući da je koža ispod očiju tanka, bolje će se vidjeti.

Čišćenje kože četkom

Male četke za čišćenje lica mogu izazvati isti efekt kao i iritacija kože ako ih koristite na području ispod očiju. Stoga se idući puta sjetite da to izbjegnete.

Pravilno ispiranje lica

Ellen Marmur, profesorica kliničke dermatologije, genetike i genomskih istraživanja u medicinskom centru Mt. Sinai, upozorava za O magazine kako žene često u žurbi ne saperu lice kako treba i tada na površini ostaju tragovi šminke i prljavštine.

Vrlo često se ostaci nakupljaju u naborima očnih kapaka što na kraju može dovesti i do upala ako trljamo oči i pogoršavamo situaciju s bakterijama prenesenim s ruku na oko.

Detaljnim ispiranjem lica možete izbjeći ove probleme, a to vrijedi i za ispiranje kose od šampona i regeneratora jer se pjena također cijedi i po licu. Imate li često ovakve iritacije, provjerite u proizvodima poput maramica i blazinica za skidanje šminke ako imaju sastojak metilizotiazolinon. On je često uzrok iritacije područja oko očiju, a ne postoji pod drugim imenom pa ćete ga lako pronaći na proizvodima.

Natečenost zbog vode

Znamo da unos viška soli u organizam može zadržavati vodu, a ona se pak može zadržati i u vrećicama ispod očiju te napuhnuti podočnjake. The Dietary Guidelines u Sjedinjenim Državama primjerice ne preporučuje više od 2.300 mg natrija na dan, a ta je granica niža za neka oboljenja poput visokog tlaka ili dijabetesa. Probajte pratiti što unosite u organizam i izračunati natrij jer možda zbog njega imate podočnjake, a da ni ne znate. Pomoći vam mogu kreme na bazi kave jer će potisnuti sitne žilice i smanjiti vrećice. I ako možete koji put prethodno staviti hladan oblog, još bolje.

Malo ste smršavjeli?

Koliko god ste sigurno sretni što ste se riješili viška kilograma, to se može nepovoljno odraziti na podočnjake. Mršavljenjem ste sigurno nešto masnoća izgubili i u licu, a to znači da su vrećice ispod očiju još malo upadljivije nego inače. Isto se događa i s brzim dijetama jer se mijenja izgled kože od ispod očiju prema jagodicama.

I ovdje kao kratkoročno rješenje mogu pomoći hladno oblozi, a inače samo još nekirurški estetski zahvati poput filera.