KAD VAM IDE NA ŽIVCE

Kako se nositi s ružnim navikama partnera?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2012 09:40
  • Objavljeno 08.06.2012 u 07:22
žena muškarac seks krevet ljubav

žena muškarac seks krevet ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Upadanje u riječ, hrkanje, škrtost, svakom loncu poklopac… Milijun je stvari koje vas mogu natjerati da se odljubite. Međutim, nema čovjeka bez malih mana, pobjeđuje par koji nauči s njima živjeti

Svi imamo iritantne navike, koje uvijek zamjeramo drugima, rijetko sebi. No kada dolazimo do osobe s kojom živite te osobine mogu definitivno izludjeti. Problemi počinju kada upadnete u zlokobni krug ljutnje i predbacivanja – kad vam je puna kapa partnerovih ružnih osobina.

Prigovaranje, omalovažavanje i prijezir mogu ozbiljno ugroziti vezu. Čini se da se sve vrti oko ružne navike, ali nije u njoj problem: ono što razara vašu vezu – i što treba pobijediti – nije navika, nego način na koji se s njom nosite. Evo nekoliko tipičnih izvora frustracija u vezi, kako ih nabraja stranica msnbc.msn.com

Nepoželjne tjelesne radnje

To uključuje nesvjesno 'kopanje' nosa, puštanje vjetrova, podrigivanje, čačkanje zubi, ili bilo koja druga radnja u kojoj proizvodi učinke koje nitko drugi ne želi gledati, čuti ili mirisati. Naravno da svi to ponekad činimo, ali tome služi kupaonica ili drugi privatni prostor. Objasnite svom partneru da osjećate veću seksualnu privlačnost kada ne svjedočite njegovim ružnim navikama. Zamolite ga da takve aktivnosti sačuva za vrijeme kada je nasamo.

Selektivno slušanje
Vi mu pokušavate nešto reći, ispričati ili objasniti, a on je zabavljen kompjutorom, televizorom, ili tipka po telefonu. U mirnom razgovoru dogovorite 'čarobnu' riječ (npr. banana) koja daje znak da je to trenutak kada želite punu pozornost. Kad partner čuje da vam je njegova pažnja upravo ovog trenutka važna, i tako izbjegavate da vas nesvjesno uvrijedi. Štoviše, igra s 'čarobnom' riječi može biti zabavna.

Neurednost
Suđe, odjeća, cipele, prljavština – od koga se očekuje da sve to očisti? Partner možda uopće ne primjećuje sav taj kaos koji vas izluđuje. Miroljubiv razgovor o tome tko čisti u kojim prilikama (i koliko brzo to čini) bit će od velike pomoći. Ponekad nesuglasice izbijaju iz činjenice da netko ne želi očistiti odmah, nego malo poslije. Takvo odgađanje nije zločin, pitanje je ukusa i temperamenta i lako se može uskladiti ako partneri dogovorno utvrde koji su to slučajevi u kojima netko želi malo odgoditi akciju (pranje suđa nakon objeda, na primjer).

Loš odgoj
Češkanje leđa vilicom, ostavljanje podignute zahodske školjke, - takve se pojave nikada ne događaju u ranim fazama veze, ali sada – kada je vrijeme poodmaklo – sve vam se više čini da živite s neandertalcem. No i njemu (ili možda njoj!) važno je da se ponekad može opustiti i nemati osjećaj da živi s engleskom vojvotkinjom. Rješenje leži negdje u sredini, u osjećaju da možete biti opušteni i privatni, uz dozu uvažavanja partnerice. Porazgovarajte o tome što se čini razumnom dozom pristojnosti za svakoga od vas. Možda imate različite ideje o tome, jer odrasli ste u različitim okruženjima. One stvari koje su najneprihvatljivije vašoj partnerici upravo su one od kojih biste trebali najprije odustati i sačuvati ih za prilike kada ste sami sa sobom. Metoda podsjetnika ponekad pomaže. Napišite na zahodsku dasku 'Molim spustite dasku' i držite je nekoliko tjedana… Možda to promijeni neželjene navike.

tinkstock

tinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Odustanite od nekih bitaka, ne možete ih sve dobiti
Sve pod kontrolom
Prisvajanje daljinskog upravljača, stalne upute što je dobro ,a što loše činiti u kuhinji, koja je zdjela za što, redovita upozorenja što ste krivo napravili. U svakoj vezi postoji neka dimenzija borbe za moć, ali snage se mogu odmjeravati bez iskazivanja iritantnih navika, koje izgledaju naivno, ali zapravo nastoje uspostaviti dominaciju. Ako vam je daljinski stalno u rukama, zapitajte se – kada će partner doći na red da izabere kanal koji mu je po volji.

Ako je odgovor – nikad… Možda trebate razmisliti. I o njegovom vremenu za izbor programa i o tome kakvi su vam odnosi u vezi. Je li daljinski upravljač tek vrh ledene sante kompliciranih odnosa koji upozoravaju da biste trebali naučiti dijeliti moć.

Stalne prepirke o ružnim navikama mogu upropastiti vezu, zato odustanite od nekih bitaka, ne možete ih sve dobiti. Razmislite o tome što je doista važno i zašto.

A ovo je nekoliko savjeta što možete učiniti kako biste se nosili s partnerovim nesavršenostima.

Budite jasni
Ponekad ne iskazujete što vas iritira, nego samo gunđate i prigovarate. A trebali biste biti određeni: 'Doista mislim da si ti fenomenalan/na, ali kada čujem ili vidim da grizeš nokte, cijela se čarolija raspadne. Možeš li se nekako odviknuti, meni za ljubav?'

Stvorite prioritete
Ne možete u potpunosti preoblikovati svog partnera, zato odredite što vas najviše smeta. Nikad ne tražite više od jedne stvari odjednom.
Trgujete lošim navikama: i vi sami imate loše navike, svi ih imamo. Zato pitajte partnera koju ružnu naviku želi da suzbijete i napravite trgovinu – tražite od njega zamjensku uslugu. Ružna navika za ružnu naviku, tako uzajamno možete suzbijati jednu po jednu.

Naglašavajte pozitivne strane
Niste primijetili sve te loše stvari kada ste se zaljubljivali u partnera, jer zaljubljenost smanjuje percepciju. Zato svakog dana zapišite tri stvari koje volite kod partnera, zbog kojih ste mu/joj poklonili svoju ljubav. Osobina zbog kojih mu/joj se divite. Nakon ove terapije lijepim i dobrim, ružne će navike izgledati manje strašno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi