ZDRAVI I VITKI

Kako se konačno oduprijeti slatkišima i grickalicama

20.09.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Zdrava prehrana u ovim je vremenima postala imperativ, a uz velik izbor nezdrave hrane i ponude općenito, zaista je teško pridržavati se svih pravila. No ako ste primijetili da sve češće posežete i za nekoliko redova čokolade ili možete pojesti cijelu vrećicu čipsa, vrijeme je da malo razmislite o svojoj prehrani

Doručak

Iako niste gladni odmah izjutra, ali doručak pomaže da ne osjećate glad u večernjim satima. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da su pretile djevojke smanjile želju za slatkom i nezdravom hranom u večernjim satima ako su za doručak jele obrok od 350 kalorija, ali s najmanje 13 grama proteina.

Pokazalo se da proteini stimuliraju otpuštanje dopamina zbog čega lakše upravljamo žudnjom za hranom. Pola šalice svježeg sira, dva tvrdo kuhana jaja ili šalica kuhane zobene kaše s omiljenim dodacima pomoći će vam da se bolje osjećate.

Veličina porcije

Baš ste poželjeli browniese i stoga ste odmah kupili tri komada, iako znate da je i jedan bio sasvim dovoljan. A upravo je to potvrdila i studija sveučilišta Cornell u kojoj je prošle godine sudjelovao 104 studenata. Dakle, ona grupa koja je jela manje porcije rekla je da se osjeća sito, baš kao i grupa koja je jela duplo više. A prvi su pojeli oko 70 posto kalorija manje od druge skupine. Zato idući put pričekajte 15 minuta pa odlučite treba li vam još koji kolačić.



Pojedite nešto drugo

Nutricionistica Marisa Moore otkriva za Huffington Post kako su želje za određenom hranom kratka vijeka i ako uzmemo nešto drugo umjesto čokolade, može nas svejedno zadovoljiti. Naravno, bilo bi najpametnije uzeti nešto od zdravijih namirnica. Možete primjerice grickati orašaste plodove.

Vodite dnevnik

Možda još niste osvijestili, ali moguće je da najviše jedete kada ste emocionalno nestabilni, odnosno kada vas nešto muči.

Znanstvenica Christine Palumbo, koja radi i istražuje na sveučilištu Benedictine u Illinoisu, preporučuje da vodite mini dnevnik što ste grickali i kako ste se tada osjećali. Ponekad se uistinu radi samo o dosadi, a na taj ćete način lakše reducirati nepotrebno unošenje hrane.

Nemojte osjećati krivnju

Koliko ste puta pojeli komad čokoladne torte na nekoj proslavi i zatim se osjećali loše jer zapravo pokušavate smršavjeti? Jedno istraživanje pokazalo je da biste trebali napraviti suprotno – kada jedete, onda u tome i uživajte. Studija objavljena u časopisu Appetite kaže kako ljudi koji uživaju u hrani koju jedu lakše kontroliraju nagon i želju da pojedu još ili više.

Distrakcija, a ne snaga volje

Iako će mnogi reće da je disciplina kod zdrave prehrane snaga volje, znanstvenici su zaključili da to nije lagan pristup za svakoga. Mnogi se osjećaju neuspjelo kada im propadne plan mršavljenja ili izbacivanja slatkiša iz prehrane i tada potpuno izgube motivaciju. Znanstvenici radije preporučuju distrakciju. Kada poželite hranu koju ne biste smjeli jesti, radije odigrajte omiljenu igricu na mobitelu, prošećite se 15 minuta ili primjerice složite opuštajuću kupku.

Daleko od očiju…

U ovom slučaju najtočnije rečeno bilo bi daleko od očiju, daleko od usta. Nemojte kupovati slatkiše i grickalice ako znate da se ne možete kontrolirati. Koliko god želja bila jaka, lakše ćete je pobijediti ako u ormarićima nema slatkih napasti.

Zamka odlaska na dijetu

Možda ste već čuli, ali znanstvenici su potvrdili da ćemo teže odoljeti određenoj hrani ako je izbacimo s liste. Na kraju ćemo toliko željeti tu kockicu čokolade ili malo čipsa da ćemo upropastiti sav trud i pojesti puno više nego što bismo inače, kada pazimo koliko i što jedemo.