PITAJ DOKTORA

Kako revolucionarna Vojta terapija pomaže djeci s motoričkim izazovima

29.05.2024 u 07:52

Bionic
Reading

Brojne studije su pokazale kako ranije intervencije, posebno one usmjerene na fine motoričke vještine od rođenja do šeste godine, mogu imati pozitivan učinak, a dr. Mirna Tomašković, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije otkrila nam je sve o revolucionarnoj Vojta metodi

Dr. Mirna Tomašković, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije sa svojim timom radi na pružanju specijalizirane skrbi djeci s motoričkim izazovima. Njihov pristup, objašnjava, kombinira stručnost i inovaciju, a teži postizanju optimalnog razvoja svakog djeteta.

'U našoj poliklinici duboko smo svjesni važnosti ranog razvoja i kako pravovremena intervencija može značajno utjecati na buduće sposobnosti i dobrobit djece. Jedan od ključnih područja na kojem se fokusiramo jest motorički razvoj, prepoznajući kako rana podrška može napraviti veliku razliku. Istraživanja pokazuju da ranije intervencije, posebno one usmjerene na fine motoričke vještine od rođenja do šeste godine, mogu imati pozitivan učinak. Studije o učincima tjelesne aktivnosti na razvoj motoričkih vještina kod djece ukazuju da 80 posto istraživanja pokazuje značajna poboljšanja u motoričkim vještinama zahvaljujući intervencijama tjelesne aktivnosti', kaže liječnica dodajući kako ovakvi podaci inspiriraju njihov rad i specijaliziranu skrb usmjerenu na jedinstvene potrebe svakog djeteta.

Što je Vojta terapija?

Pružanju skrbi djeci koja se suočavaju s izazovima u motoričkom razvoju temelji se na inovacijama i pažljivom praćenju njihova razvoja. Jedan od ključnih alata u 'arsenalu' Croatia Poliklinike je Vojta terapija, revolucionarna metoda koju je uvela i zagovarala upravo dr. Mirna Tomašković.

Vojta neurorazvojna terapija jedna je od učinkovitih neuroterapijskih metoda i provodi se pritiskom na određene zone na tijelu u točno definiranim položajima što izaziva refleksni motorički odgovor. Razvio ju je dječji neurolog dr. Vaclav Vojta koji je vlastitim istraživanjima ustanovio da se pritiskom na određene točke na tijelu aktiviraju urođeni obrasci pokreta koje svi imamo 'pohranjene' u živčanom sustavu bez obzira na oštećenja. Dosljednim ponavljanjem podražaja potiče se pohranjivanje dijelova motoričkih obrazaca u središnjem živčanom sustavu. U praksi to znači da smo djetetu dali na raspolaganje obrazac motorike kojim inače u svojoj spontanoj motorici ne raspolaže.

Učinci redovite Vojta terapije su poboljšanje držanja tijela, ravnoteže i koordinacije, unaprjeđenje pokreta hvatanja, poboljšanje govora i komunikacijskih vještina. Vojta terapijom pospješuju se i druge funkcije vezane za neuromišićni sustav kao što su disanje, gutanje, motorika debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Uspješnost ove terapije temelji se na činjenici djelovanja na različite strukture središnjeg živčanog sustava od njegove najniže do najviše koordinacijske razine. Ova terapija aktivira cjelokupno tijelo kako bi postiglo punu motoričku aktivnost.

'Ova terapija, temeljena na principima aktivacije urođenih obrazaca pokreta kroz specifične tjelesne položaje i stimulacije, omogućava nam potaknuti optimalan razvoj motoričkih vještina kod djece od najranije dobi. Prednosti Vojta terapije su mnogobrojne i proizlaze iz načina na koji pristupamo svakom djetetu - kroz prilagođene planove liječenja koji potiču njihov razvoj na holistički način', kaže ona.

Dr. Mirna Tomašković stavlja veliki naglasak na važnost kontinuiranog praćenja motoričkog razvoja te dodaje da uz redovite procjene, njezin tim može rano identificirati potencijalne izazove ili poremećaje u razvoju, što je ključno za pravovremeno uvođenje intervencija.

'Ovakva proaktivnost u dječjem razvoju temelj je za njihovo buduće zdravlje i dobrobit. Integriranjem Vojta terapije i detaljnog praćenja motoričkog razvoja, naša poliklinika stvara okruženje u kojem svako dijete može napredovati i razvijati se na najbolji mogući način - pružajući roditeljima mir i podršku koja im je potrebna tijekom tog puta', rekla je liječnica.

Individualizirani pristup i podrška roditeljima kao temelj pedijatrijske fizijatrije

Predanost pedijatrijskoj skrbi liječničkog tima u Croatia Poliklinike temelji se na uvjerenju da svako dijete zaslužuje individualizirani pristup, a dr. Tomašković se osobito ističe svojim metodičnim pristupom u procjeni motorike svakog djeteta.

'Naše procjene obuhvaćaju sveobuhvatnu analizu motoričkog statusa i neuromotornog razvoja, čime identificiramo specifične potrebe svakog djeteta i prilagođavamo intervencije kako bismo osigurali najučinkovitiju skrb. Krajnji cilj je razumjeti kompletnu sliku razvoja djeteta i utvrditi kako možemo najbolje podržati taj razvoj na individualnoj osnovi. Važan dio naše misije je i osnaživanje roditelja kroz znanja i alate koji im mogu pomoći za razvoj njihova djeteta. Posvećujemo posebnu pažnju pružanju praktičnih savjeta roditeljima - prvenstveno kako prepoznati rane znakove koji bi mogli ukazivati na potrebu za specijaliziranom pedijatrijskom intervencijom', kaže dr. Tomašković.

Savjeti uključuju također i rad s djetetom kod kuće, što je ključno za stvaranje poticajnog okruženja koje promiče zdrav razvoj.

'Integriranjem individualiziranog pristupa i pružanjem ključnih savjeta roditeljima, naša poliklinika stvara temelje za zdrav i sretan razvoj svakog djeteta, podržavajući obitelji na svakom koraku njihova puta', dodala je.

Prema njezinim riječima, temelji njihove misije poticanja optimalnog razvoja i dobrobiti svakog djeteta su individualizirani pristup svakom djetetu, inovativna primjena terapije, kontinuirano praćenje motoričkog razvoja, te pažljivo osmišljeni savjeti za roditelje.

Liječnički tim Croatia Poliklinike čine vodeći stručnjaci iz 22 medicinska područja, a ova renomirana i moderno opremljena zdravstvena ustanova nudi obavljanje svih potrebnih pregleda na jednom mjestu: više od 100 specijalističkih i 700 dijagnostičkih usluga.

Ako mislite kako je vašem mališanu potrebna stručna procjena, stručna i iskusna fizijatrica Mirna Tomašković, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije obavit će pregled, utvrditi status motoričkog razvoja djeteta te ako treba, odrediti terapiju. Terapijski pristup svakom djetetu je individualan i sveobuhvatan te ovisi kliničkom statusu djeteta te brojnim drugim parametrima koji mogu utjecati na djetetov razvoj.

Dodala je i da njezin tim stručnjaka iz Croatia Poliklinike neumorno radi na tome da svako dijete dosegne svoj puni potencijal, pružajući roditeljima podršku i vodstvo kroz izazove i radosti roditeljstva.

'Zajedno možemo osigurati zdrav i sretan razvoj, kao svjetliju budućnost, svim našim malim pacijentima', zaključuje stručnjakinja.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Croatia Poliklinikom.