KUGA 21. STOLJEĆA

Kako reći 'ne' drogama?

26.11.2009 u 11:46

Bionic
Reading

Nažalost, svjedoci smo da tinejdžeri sve ranije počinju s isprobavanjem raznih vrsta droga. Neke od najraširenijih su marihuana i ecstasy, mada mnogi i alkohol te duhan već smatraju drogom jer izazivaju ovisnost te štetu po zdravlje

Među najraširenijim drogama su sintetske, za koje je uvriježeno mišljenje da pojačavaju intelektualne sposobnosti te otvaraju vrata nekim drugačijim dimenzijama percepcije.

Međutim istina je daleko od ove 'reklame'. U sintetskim drogama se obično ne zna točan sastav, tako da posljedice mogu biti kobne – od akutnog trovanja, pa čak i smrti, do oštećenja bubrega, jetre i srca.

Sintetske droge djeluju na količinu serotonina u mozgu. Serotonin utječe na raspoloženje. Ako smo u depresiji i loše volje, znači da je količina serotonina u mozgu niska. Učinak sintetskih droga je taj da dižu razinu serotonina, podižu raspoloženje. Osoba se osjeća izvrsno, druželjubiva je i dobro raspoložena. No uz dobro raspoloženje najčešće dolaze i halucinacije te osoba misli da može sve, što je kobno.

'Bilo nam je super za vikend, idemo opet', obično kažu tinejdžeri. Iako se od sintetskih droga ne stvara fizička ovisnost, stvara se ona psihička i zato konzumenti obično žele još i još. I onda nema kraja.

Sintetske droge izazivaju oštećenja tkiva mozga, nešto slično kao kod moždanog udara. One prže mozak, izazivaju nervozu, nesanicu, potrebu za sedativima i drugim vrstama droga. Osim toga, droge oštećuju serotoninske neurone pa dolazi do jakih depresija.

Važno je naglasiti da povremeno uzimanje droga ima isti učinak!

KAKO REĆI 'NE'?

Tinejdžersko razdoblje u životu je razdoblje kada je sve zanimljivo i želi se eksperimentirati na rubu zakona. Osim toga, kada si u društvu i svi nešto rade, može postati teško reći ne. Evo kako se ipak možeš oduprijeti lošem utjecaju i reći jasno i glasno 'ne', bez obzira što ti drugi rekli:

1.Hvala, ali, ne, hvala. I ne želim diskutirati.
2.Moji starci uvijek nađu način da saznaju jesam li se drogirao/la, a onda bi i ti mogao/la biti u neprilici.
3.Ne, ali štedim svu svoju energiju i novac da si kupim motor.
4.Ne, hvala, ali ja ti zaista nisam za takve stvari.
5.Hvala, ali neću, jednom sam probao/la i ispovraćao/la se po cijelom krevetu.
6.Ne, hvala, meni treba svaki dio mog mozga.
7.Ma ne dolazi u obzir, znam tipa koji je umro od toga i ja to jednostavno ne želim prirediti ljudima koje volim.
8.Neću, čuo/la sam da to smanjuje libido.
9.Ne, ilegalne stvari me uopće ne uzbuđuju.
10.Ne bih, hvala, život mi je i ovako previše kompliciran i pun problema, ne trebam još jedan!