ZNANSTVENA POTVRDA

Kako razvod utječe na odnos djece i roditelja

03.07.2013 u 09:13

Bionic
Reading

Osobe čiji su se roditelji razveli u prvim godinama njihovog života vjerojatnije će imati loše odnose s majkom i ocem, nego oni čiji se roditelji razvedu kasnije. Stručnjaci su otkrili da razvod ima veći utjecaj na odnos djece i roditelja ako do njega dođe u prvim godinama djetetovog života

Naime, rezultati novog istraživanja pokazali su kako osobe s razvedenim roditeljima ne smatraju svoj odnos s roditeljima jako sigurnim i stabilnim. Štoviše, osobe čiji su se roditelji razveli u vremenu između poroda i tri odnosno pet godina starosti, bile su nesigurnije u kasnijim odnosima s roditeljima nego osobe čiji su se roditelji rastali kasnije tijekom djetinjstva.

'Proučavanjem varijacija po pitanju razvoda roditelja nadamo se naučiti više o tome kako rana iskustva utječu na kvalitetu odnosa kasnije u životu', rekao je autor studije, doktor Chris Fraley, sa sveučilišta Illinois. Studija je objavljena u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, a doktor Fraley i njegov tim pregledavali su vrijeme i učinke razvoda na roditeljske i romantične odnose, kao i razlike u tome kako razvod utječe na odnos s majkom, odnosno na odnos s ocem.

Rezultati su pokazali kako su osobe imale krhkiji odnos s ocem, ako su nastavili živjeti s majkom, odnosno imali su bolji odnos s ocem ako su nastavili živjeti s njim. Isto je vrijedilo i za odnos majkom. Iako je postojala tendencija da ti ispitanici osjete tjeskobu i nesigurnost i po pitanju romantičnih veza, ako su djeca razvedenih roditelja, veza između razvoda roditelja i nesigurnosti u romantičnim vezama bila je slaba.

Rezultati su važni, kažu stručnjaci, jer pokazuju kako razvod nema jednak učinak na sve bliske osobe djeteta kasnije u životu, već je taj učinak selektivan – utječe na neke odnose, a na druge ne.

Više o ovoj temi možete pročitati na ordinacija.hr