RODITELJI, PRIPREMITE SE

Kako protiv gripe

12.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Strahujete da će se vaš klinac boriti s bolovima, kašljem i visokom temperaturom? Ne treba paničariti, već se samo pridržavati nekoliko osnovnih savjeta i snažiti organizam svojih klinaca i klinceza

Gripa je na vratima. Opskrbili ste se vitaminima i voćem, ali se ipak bojite da epidemija neće zaobići vas i vaše dijete. Strahujete da će se vaš klinac boriti s bolovima, kašljem i visokom temperaturom? Ne treba paničariti, već se samo pridržavati nekoliko osnovnih savjeta i snažiti organizam svojih klinaca i klinceza. Tako će, čak i ako ipak ne izbjegnu gripu, lakše ozdraviti i prije se oporaviti.

Prema podacima Epidemiološke službe, gripa je zahvatila Portugal i pojavila se u Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji i Španjolskoj, pa se uskoro očekuje i kod nas. Voditeljica Epidemiološke službe u Zagrebu Ira Gjenero-Margan kaže da se ne preporuča cijepiti zdravu djecu protiv gripe jer će je ona preboljeti bez težih posljedica, a imunitet će se tako dodatno osnažiti.

Ipak, djecu koja spadaju u skupinu povećanog rizika zbog drugih bolesti i slabosti imuniteta može se još uvijek cijepiti. To vrijedi i za sve ostale koji dosad nisu stigli primiti cjepivo.

Simptomi gripe obično se pojavljuju tri dana nakon zaraze virusom te nastupa iscrpljenost, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima te kašalj. Sve najčešće traje tjedan dana, a dijete može još neko vrijeme kašljati do potpunog izlječenja. Ovi su simptomi zajednički za djecu i odrasle, a mališani mogu imati i bolove u trbuhu te proljev.

Djeca trebaju jesti puno voća i povrća

Kako spriječiti gripu

Kada virus gripe uzme maha i općenito u vrijeme kada vladaju zaraze dišnih putova, najbolje bi bilo izbjegavati prostore poput šoping centara, kina, kazališta i slične napučene zatvorene prostore.

Dobro je da dijete provodi vrijeme na svježem zraku

Treba paziti na prehranu, posebno da vaš klinac uzima dovoljno voća i povrća.

Ruke treba prati češće nego obično da se spriječi prenošenje virusa.


Što ako se dijete ipak razboli

Nazovite pedijatra da ga obavijestite i da vam da savjet. Nije preporučljivo odmah ići kod liječnika jer dijete može pokupiti još koji virus u čekaonici. Ako ipak niste sigurni da je vaše dijete dobro ili sumnjate da nije riječ o gripi, već o nekoj drugoj bolesti, ipak ga odvedite na pregled.

Za snižavanje temperature djetetu dajte sirup za njegovu dob i pazite na dozu. Temperaturu se ne običava snižavati dok ne pređe 38,5 Celzijevih stupnjeva. Također, dijete treba piti puno tekućine da ne bi dehidriralo.

Provjetravajte prostoriju u kojoj dijete boravi, a njega za to vrijeme sklonite u drugu sobu.

Treba vlažiti sluznicu nosa i grla i paziti da ne dođe do začepljenja dišnih putova. U tome će vam pomoći kapi za nos i topli čaj s medom u koji možete dodati i vitamin C.

Pileća juhica dobro će doći vašem mališanu jer, osim što će ga malo osnažiti, ona skraćuje vrijeme zadržavanja virusa na sluznici i potiče lučenje sluzi.