OBLIKOVANJE MIŠLJENJA

Kako preživjeti pritisak kolega iz škole?

  • Autor: N. LJ. J.
  • Zadnja izmjena 13.04.2010 10:58
  • Objavljeno 13.04.2010 u 10:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sasvim je normalno da tvoji prijatelji i ostale kolege iz škole imaju utjecaj na tvoj život. Vjerojatno ćeš slušati istu ili sličnu glazbu te se oblačiti slično ili isto kao i oni. Međutim, što kada njihov utjecaj postane nešto što je za tebe jednostavno previše?

Naime, nedavno je u SAD-u provedeno istraživanje koje je pokazalo da tinejdžeri boljom ocjenjuju glazbu za koju su znali da ju je netko prije njih već puno puta skinuo s interneta. Davali su znatno različite ocjene za glazbu kada to nisu znali i kasnije, kada su saznali. Stručnjaci koji su radili istraživanje zaključili su da je ovakva situacija upravo zbog pritiska okoline na tinejdžere, odnosno da se oni ovako ponašaju zbog straha da bi ih mogli zadirkivati jer drukčije razmišljaju ili imaju drukčiji ukus.

Ne reagiraju jednako svi tinejdžeri na utjecaj okoline. Tako je dokazano da su pod najvećim utjecajem oni od 13 i 14 godina, dok su stariji tinejdžeri ipak spremniji pokazati svoje pravo ja.

Osim ovoga, neki su tinejdžeri zapravo mnogo snažniji od drugih i ni u kojem razdoblju života nije im teško založiti se za sebe. Nadalje, istraživanja su pokazala da roditelji igraju jako veliku ulogu. Ne čudite se? Pa da, zaista, tinejdžeri koji imaju potporu kod kuće, dakle roditelje koji ih pokušavaju razumjeti i poduprijeti, manje su skloni padati pod utjecaj svojih kolega i prijatelja.

Kako se oduprijeti?

Naravno, nije ugodno biti predmet ismijavanja i zadirkivanja, posebice ako je razlog sasvim bizaran, kao što je odjeća koju nosiš ili glazba koju slušaš. Evo kako se lakše oduprijeti okolini koja te želi staviti pod svoje:

Budite glasni i jasni. Recite što mislite i zašto tako mislite. Objasnite da su ljudi različiti i svatko ima pravo na izbor. I ako vam se čini da druga strana ne sluša, ostanite mirni i sabrani i nastavite objašnjavati. Nikako se nemojte razljutiti, planuti, pokazati agresivnost. Ovo je često upravo ono što drugi žele, ako im to date, osjećat će se kao da su vas slomili.

Ostanite mirni. Nemojte se rasplakati (radije ovaj trenutak slabosti ostavite za četiri zida svoje sobe), nemojte ulaziti u svađe, naguravanja i slično. Ako ste već svoje objasnili nekoliko puta, jedan od odličnih taktika je ignoriranje. Jednostavno se ponašajte kao da je onaj koji vas zadirkuje samo zrak koji ne vidite.

Tražite potporu. Najbolje je porazgovarati s roditeljima i, ako zadirkivanje postane sve jače, tražiti ih da se založe za vas. Ovo zalaganje može značiti odlazak na razgovor s roditeljem osobe koje vas zadirkuje ili razgovor sa samom osobom koja vam ne da mira. Dobar izbor je i razgovor s nekim od nastavnika u kojeg imate povjerenja, a koji bi se mogao založiti za vas. I prijateljska potpora je vrlo bitna. Ako imate super frenda, svakako bi bilo lijepo da se i on založi za vas i podupre vas kad vas netko zadirkuje. Dvije osobe lakše se odupiru nego jedna!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi