U TOPLINI DOMA

Kako postići savršen zimski ugođaj u domu?

Bionic
Reading

Vizualna toplina doma postiže se različitim načinima kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava

Boje vrlo intenzivno utječu na vizualnu toplinu doma. Dok su bijela, nježna zelena, plava i siva boje koje vizualno rashlađuju dom, crvena, narančasta, žuta, ružičasta i nijanse smeđe će ga vizualno ugrijati. Kako biste postigli željene efekte tim bojama, dovoljno ih je unijeti u prostor u vidu detalja ili bojanjem određenog dijela zida. Prevelike količine nabrojanih boja, pogotovo na zidovima, ne bi bile dobre jer bi svojim intenzitetom opteretile prostor, osim ako se stavljaju u nježnijim nijansama. Toplim bojama se možete poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

Materijali u interijeru značajno sudjeluju u kreiranju ugođaja doma. Najtoplije efekte u hladnim zimskim danima stvara prisutnost drva. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge, u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju izuzetno tople ugođaje. Drvo je prirodan materijal pa je i stoga izuzetno ugodan našem oku.

Stil uređenja može značajno utjecati na toplinu doma. Moderna minimalistička rješenja, izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje, a rustikalni stilovi stvaraju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala te njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade pa uz odabir toplijih boja, poput nijansi žute, crvene ili smeđe, nastaju izuzetno topli ugođaji u domu.

Tople boje, kamin i prirodni materijali - recept su za savršen zimski ugođaj
Vatra otvorenog ognjišta ili kamina unosi specifične ugođaje u prostor. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito je popraćena prisutnošću kamina i pucketajućeg zvuka vatre. Kamini se izvode u modernim i rustikalnim oblicima, ovisno o načinu uređenja i namjeni prostora. Uz kamin treba obavezno predvidjeti prostor za smještaj drva za loženje, a odlična rješenja se postižu kada takve cjepanice postanu dio dekoracije kamina i cijelog prostora.

Toplu i opuštenu atmosferu doma čine i jednostavni detalji poput tople deke na garnituri za sjedenje ili razbacanih jastučića na drvenom podu. Dekorativni jastučići u toplim bojama, postavljeni bez posebnog reda po garnituri ili foteljama, čine prostor šarmantnim. No neobavezno postavljeni po drvenom podu ili tepihu unijet će toplinu i ležernost, posve u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu.

Ukoliko imate priliku osloboditi veliku staklenu stijenu od zastora (jer se ne trebate štititi od neželjenih pogleda) i omogućiti pogled na dvorište ili park prekriven snježnim prekrivačem, obavezno to učinite. Direktan vizualni kontakt s prirodom koja vas okružuje bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast zimskog ugođaja koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem stvorit će fantastične ugođaje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.