PRIRUČNIK ZA KVALITETNIJI ŽIVOT

Kako postati rođeni pobjednik?

27.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Prepoznata u cijelom svijetu, knjiga Rođeni pobjednik prodana je u više od četiri milijuna primjeraka, a od svog pojavljivanja 1971. godine najjasniji je i najneposredniji uvod u Transakcijsku analizu (TA). Rođeni pobjednik nudi pregled razvoja i tema Transakcijske analize – metode koju je razvio i usavršio njezin začetnik, Eric Berne, a zatim primjenjivali i unapređivali brojni pedagozi i terapeuti

Rođeni pobjednik poziva nas da istražujemo i iskorištavamo svoj potencijal za uspjeh i proširenje. Kakvi su odnosi – transakcije - koje svakog dana održavam s drugima, sa svijetom i sa samim sobom? Što oni otkrivaju o meni? Jesu li zadovoljavajući? Kako ih poboljšati ako je potrebno? Jeste li ste ikad pomislili da se pobjednik krije u vama još od rođenja? Nitko od nas se nije rodio kao pobjednik ili kao gubitnik već svi u sebi imamo kapacitet slobodno se izraziti i živjeti u skladu sa samim sobom. Živjeti bolje, zadovoljnije i kvalitetnije.

To su pitanja na kojima se temelji TA kako bi nam omogućila da se osjećamo i živimo kvalitetnije. Konkretno, Transakcijska analiza fokusira se na naše interakcije i pomaže nam da mijenjamo ponašanja koja su nam problem. Pragmatično, predlaže nam konkretne alate kojima se pomirujemo ne samo sa sobom nego i s drugima, potičući nas da na 'druge' bacimo pogled iznova. Moćna, ona nam pokazuje kako smo svi rođeni kao pobjednici, da svi u sebi imamo kapacitet slobodno se izraziti i kreativno proširiti te živjeti u skladu sa sobom. Ova knjiga pokazuje taj put otkrivanja samih sebe na strukturiran i precizan način, svakodnevnim rječnikom, živim primjerima i vježbama koje su odlično prilagođene svakodnevnom životu.

Krajnji je cilj Transakcijske analize postizanje autonomije/odraslosti svakog pojedinca. Citirajući njena začetnika Erica Berna i brojne druge autore, vidjet ćemo da pojedinac upravlja sobom i svojom okolinom na pravilan način kada nauči identificirati one dijelove sebe koji ne funkcioniraju učinkovito i time stvaraju konflikt unutar i izvan sebe.

Ova knjiga je klasik koji uvodi čitatelja u Transakcijsku analizu i pokazuje mu kako je uključiti u svoju svakodnevnicu. Ideja, sugerirana već u naslovu, da smo svi rođeni s potencijalom da osvojimo svoje mjesto pod suncem i uspijemo u svojim životima, provlači se kao nit-vodilja ovom knjigom. Transakcijska analiza je metoda koja preuzima principe psihoanalize na neposredan i pragmatičan način, primjenjujući ih na našu svakodnevnu komunikaciju i interpersonalnu razmjenu: s drugima, sa životom, sa samima sobom. Izvan svih patologija, omogućuje nam da brzo shvatimo kako i zašto prisvajamo ovo ili ono određeno ponašanje u životu i da mijenjamo ono što nam je problem.