ZA BUDUĆE MAME

Kako pomoći kod žgaravice u trudnoći

05.11.2010 u 07:31

Bionic
Reading

Neugodan osjećaj pečenja u želucu i grlu poznat kao žgaravica često se javlja kod četvrtine, pa i do 80 posto žena u drugom stanju. Lijekovi nisu preporučljivi jer su opasni za bebu, ali ima nekoliko savjeta iz koji mogu ublažiti tegobe ili suzbiti žgaravicu

Ako inače niste imali problema s tim neugodnim poremećajem, u trudnoći se javlja jer je položaj organa u trbuhu drukčiji i beba koja stalno raste uzrokuje povećan tlak u njemu. Ove promjene dovode do vraćanja kiseline u jednjak i zato osjećamo neugodno peckanje poput vatre.

Neki od savjeta koji vam mogu pomoći su jednostavni, pa ih se svakako pokušajte pridržavati.

Ako vas žgaravica uhvati u noći dok spavate, pokušajte se smjestiti u gotovo polusjedeći položaj jer to sprečava vraćanje želučane kiseline. Preporuča se da spavate na lijevom boku jer to otežava prolazak kiseline u jednjak.

Preporučuje se izbjegavanje začinjene hrane

Pokušavajte izbjegavati napitke poput gaziranih pića, kave, čaja, alkohola, sokova od citrusnog voća te čokoladu, začinjenu i masnu hranu. Zbog njih se kiselina lakše vraća iz želuca, a i većina toga s popisa nikako nije zdrava za vas i bebu. Od hrane koja se preporučuje, tu su bademi, jogurt i papaja, a od tekućine nemasno mlijeko. Kroz dan pijte dovoljno vode, ali po malo. Možda vam pomogne čaj od kamilice ili đumbira.

Kako je i inače pravilno i preporučljivo, trebalo bi pojesti više manjih obroka kroz dan i izbjegavati hranu neposredno prije spavanja. Ne treba posebno napominjati da je pušenje svakako zabranjeno, a ne pomaže ni kod žgaravice.

Budući da žvakanje gume za žvakanje proizvodi izlučivanje sline s bikarbonatima koji neutraliziraju kiselinu, stoga bi vam možda upravo obična guma za žvakanje mogla pomoći.
Dobar savjet je i nošenje udobne odjeće. Naime, tako se izbjegava pritisak na želudac koji inače može uzrokovati žgaravicu.