ŠTEDNJA U RECESIJI

Kako pametno obaviti blagdansku kupovinu

16.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ne želite nakon blagdana patiti zbog dugova i nedostatka novca? Onda ovih dana trebate trošiti pametno i u skladu s recesijom koja Hrvatsku još uvijek pogađa

Mnoge ponese blagdanska atmosfera pa zaborave razmišljati o novcu. Troše šakom i kapom, a onda u siječnju i veljači tuguju. Ne zaboravite da je ovo recesijska godina te da s novcem morate raspolagati pametno i pažljivo. Pročitajte ovih nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.


Napravite proračun

Neka ovih blagdana darovi budu skromniji

Prva i osnovna stvar koju morate napraviti prije bilo kakve blagdanske kupovine je proračun. On mora biti realan i ne smije prelaziti vaše financijske mogućnosti. Sjednite sa svojom obitelji, pregledajte financije i onda u skladu s time napravite proračun. On mora biti takav da vas ne uvuče u dugove nakon blagdana. Odredite točan iznos koji smijete potrošiti na blagdanske kupovine i držite ga se. To znači da ne smijete potrošiti ni lipe više od predviđenog.

Svega malo manje nego prijašnjih blagdana

Ovo je recesijska godina, u kojoj manje-više svi štede, pa se tako ponašajte i vi. Blagdane obično prate hrana, dekoracije, darovi, božićno drvce, lampice te nova odjeća. Ne morate se ničega od toga odreći, ali ne smijete pretjerivati. Drugim riječima, ne morate nužno cijelu kuću osvijetliti lampicama i ne morate kupiti najskuplje božićno drvce. Ove recesijske godine kupite manje i jeftinije drvce, osvijetlite samo jedan prozor kuće lampicama i odlučite se za simbolične darove. Stručnjaci kažu da je takvo ponašanje najučinkovitija štednja. Iako se na prvi pogled može činiti da je sve to previše truda za malu uštedu, ipak nije tako. Kuna po kuna i skupi se znatan iznos.

Usporedbom cijena do pametne kupovine

Najgore što možete napraviti je da napišete popis i odete u najbliži trgovački centar u kupovinu. Umjesto toga, dajte si truda i prije bilo kakve kupovine provjerite cijene. Iznenadit ćete se razlikama u cijenama. Malo istraživanje možete obaviti putem interneta gdje mnoge prodavaonice nude i cjenike. Osim toga, svi trgovački lanci imaju i svoje promotivne letke pa i tako možete uspoređivati cijene. Dobro dođu i preporuke prijatelja koji su već kupovali i znaju možda gdje je što jeftinije. Kad utvrdite gdje su cijene najpovoljnije, možete se zaputiti u kupovinu. Važno je da se držite popisa i da ne kupujete ništa drugo.


Štedljivo i s lampicama
Nemojte kupovati impulzivno

Raskošnim blagdanskim izlozima teško je odoljeti. Ponese vas atmosfera i prije nego se snađete kupili ste majicu ili nešto drugo što vam uopće ne treba. Loše je i kada neplanski idete u kupovinu, a posebno ako ste gladni i žedni. Tada kupujete impulzivno i bez razmišljanja, što ćete itekako osjetiti kasnije. Mogu vas namamiti i mala blagdanska sniženja, ali prisjetite se da će nakon Nove godine sniženja biti još i veća. Ako nemate dobru samokontrolu, nemojte sa sobom nositi puno novca i kartice. U novčanik stavite samo onoliko novca koliko vam je potrebno za jedan prosječan dan.

Ne čekajte zadnji trenutak za kupovinu

Blagdansku kupovinu najbolje je obaviti što ranije. Poštedjet ćete se velikog stresa. Otprilike ono što želite kupiti vi željet će kupiti i drugi. Izbjegnite naguravanje i gužvu te sve što trebate kupite ranije. Na taj način kupovina će biti promišljenija, a samim time ćete i uštedjeti nešto novca. Ako, primjerice, čekate Badnjak jer znate da će razni ukrasi biti na sniženju, pričekajte drugi dan Božića jer će tada sniženje biti još veće. Sasvim sigurno Božić ćete preživjeti bez tih dodatnih ukrasa, a onda ih kupite kasnije za znatno manje novca. Sve te ukrase imat ćete za sljedeće blagdane.