ŽIVOT BEZ SEKSA

Kako otkriti jeste li aseksualni?

21.06.2014 u 08:30

Bionic
Reading

Aseksualnost vam nitko ne može dijagnosticirati osim vas samih, ali prije toga morate iskreno porazgovarati sa sobom

Aseksualnost je tema koja sve više zaokuplja znanstveni svijet. Definira se najčešće kao samoodređenje osoba koje nalaze seksualno ponašanje neprivlačnim ili koji su indiferentne prema tome. Neki tvrde da je aseksualnost privremena pojava te da se tijekom života seksualna želja ipak javlja, dok drugi zastupaju tezu da je aseksualnost upisana u gene. Brojna pitanja i brojni, često zbunjujući odgovori pokazuju da je riječ o temi koja zahtijeva još mnoga istraživanja.

Svoj doprinos rasvjetljavanju aseksualnosti dala je i Julie Sondra Deceker u knjizi 'The Invisible Orientation: An Introduction to Asexuality'. Autorica i sama pripada zajednici aseksualaca koju opisuje kao neshvaćenu i često osuđivanu skupinu.

Julie Sondra Deceker u svojoj knjizi opisuje što je aseksualnost, a što nije, koga pogađa i zašto je nije potrebno liječiti. Iako mnogi pretpostavljaju da je aseksualnost poremećaj te da aseksualne osobe jednostavno nisu upoznale pravu ženu ili muškarca, Decker objašnjava kako to uopće nije tako. Navodi i da aseksualnost ne mora trajati tijekom cijeloga života, odnosno neki ljudi znaju biti seksualni prije nego što osjete indiferentnost prema seksu, a neki kasnije u životu znaju osjetiti seksualnu želju.

Autorica opisuje svoj život bez seksa i vrlo iskreno progovara o svim poteškoćama na koje je nailazila. Najviše se borila sama sa sobom jer je dugo vremena vjerovala kako s njom nešto nije u redu. Nakon godina propitivanja konačno se prihvatila kao aseksualnu osobu.

A kako netko zna je li aseksualna osoba? Decker ističe kako je preduvjet za otkrivanje dijagnoze vrlo iskren razgovor sa samim sobom. Privlače li vas seksualno druge osobe? Osjećate li potrebu da seks učinite sastavnim dijelom svojega života? Ako vam se i pojavi seksualna želja, imate li potrebu prakticirati seks? Razmišljate li o seksu? Ako ste na jedno ili više pitanja odgovorili s 'ne', onda, kaže Decker, postoje vrlo velike šanse da ste aseksualna osoba. Naglašava i kako ne postoji stručnjak koji može postaviti dijagnozu – samo vi sami možete znati jeste li aseksualni ili niste.