NE VOLI GA NI PERILICA

Kako najbolje očistiti najgori kuhinjski pribor

24.03.2017 u 11:34

Bionic
Reading

Perilicu posuđa mnogi smatraju jednim od najboljih izuma suvremenog doba koji nam olakšavaju svakodnevne kućanske poslove, ali ni ona nije svemoguća jer neće tako dobro oprati cjedilo kao što to možemo ručno

Test Kitchen u sklopu poznatog kulinarskog časopisa Bon Appétit otkriva kako je najbolje i najlakše očistiti manje cjedilo, a njega pak mnogi smatraju kuhinjskim priborom koje se najteže čisti jer ima tako sitne rupice.

Ne ostavljajte čišćenje za poslije

Prva stvar koju trebate učiniti nakon što završite s cijeđenjem jest lagano udariti cjedilom nekoliko puta o sudoper tako da sav višak odmah ispadne iz sitnih rupica. Tako se ostaci hrane neće zalijepiti i ukrutiti pa će i čišćenje poslije biti brže. Zaboravite li očistiti cjedilo, olakšajte si muke prije pranja pa ga stavite na 15 minuta u toplu vodu s malo deterdženta. Čak možete dodati i malo bijelog octa jer će ubrzati proces otpuštanja skorenih komadića u rupicama.

Ručno pranje najbolje je rješenje

Čim završite s korištenjem cjedila, najbolje ga je odmah i oprati, ali ne u perilici posuđa jer je moguće da će se na nekim mjestima ostaci hrane zadržati. Čvrst stisak, pjena i gruba strana spužvice sigurno će biti učinkovitiji. Nakon što ste cjedilo dobro otresli ili namakali ako ste ga zaboravili odmah oprati, dobro ga isperite pod toplom vodom i zatim ručno izribajte.

Istu metodu preporučuje i jedan od urednika Bon Appétita Rick Martinez te dodaje da stavlja dosta deterdženta, a kod ispiranja mu pomaže slavina s tušem.

U slučaju onog najgoreg, da se hrana u rupicama cjedila toliko zasušila i skorila da nije pomoglo ni namakanje, možete pribjeći nekim drugim trikovima. Umjesto spužvice za pranje posuđa neki koriste četku za pranje boca, staru četkicu za zube ili žicu koja služi za ribanje posuđa.

I na kraju, cjedilo će se najbolje osušiti do kraja ako ga ostavite na otvorenom, na radnoj plohi u kuhinji jer se voda lakše zadržava u tim sitnim rupicama.