ZASUČITE RUKAVE

Kako nagovoriti mačku da uđe u nosiljku

13.12.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Neke mačke gotovo da je nemoguće ugurati u transporter prilikom odlaska veterinaru. U nastavku teksta donijet ćemo vam nekoliko savjeta kojima ćete sebi i mački olakšati ovu radnju

Naši prijatelji s Mačkarice pozabavili su se problemom smještaja mačke u transporter te između ostalog navode da mačka nije pas. Za razliku od pasa, mačka neće raditi nešto kako bi zadovoljila vas već isključivo sebe, no to ne znači da vam nije privržena ili da mačke nije moguće izdresirati – znači da pristup učenju mora biti drugačiji nego kod pasa. Vaša je uloga usmjeriti ono što mačke žele napraviti na način kako biste vi željeli da se ona  ponaša.

Ovo se odnosi i na ulazak u transporter, kao i primjerice na šetanje mačke na povodcu. Kad je šetanje u pitanju, imajte na umu da iako ih je lako naučiti na povodac i mačke ga rado prihvaćaju, za razliku od pasa koje vi šetate, mačke šetaju vas.

Kad je transporter u pitanju, većina nas radi jednu grešku – transporter držimo spremljenim i koristimo ga samo prilikom odlaska veterinaru ili na put; znači u prilikama koje su stresne i neugodne za mačku.

Umjesto da transporter spremamo, trebali bismo ga držati dostupnim mački. Ostavite ga na toplom mjestu, otvorenog, s mekanim jastučićem ili bilo kakvom dekicom koje mačka voli. Koristite sustav nagrađivanja prilikom vježbe ulaska u transporter. Ako je transporter dostupan mački cijelo vrijeme, ona će ga prihvatiti kao njeno osobno sklonište, kao svojevrsni miran kutak. Povezujući transporter s ovim osjećajima, odlazak veterinaru će biti lakši jer ulazak u transporter neće predstavljati stres već nešto sasvim uobičajeno.

Više savjeta o pakiranju mačke u transporter možete pročitati na Mačkarici