ZA POČETNIKE

Kako meditirati i osjećati se bolje

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 19.08.2009 10:12
  • Objavljeno 19.08.2009 u 09:51
meditacija priroda djevojke planina

meditacija priroda djevojke planina

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Meditacija je poznata već tisućama godina, a stari su je narodi koristili kako bi fizičko i duhovno tijelo doveli u harmoniju. To je zapravo jedna od prvih tehnika pomoću koje su ljudi pronalazili mir i zadovoljstvo

Meditacija se u prošlosti obično vezala uz određenu religiju no danas to nije tako i može se meditirati isključivo radi opuštanja, zdravlja i samospoznaje.

Riječ meditacija dolazi od latinske riječi meditatio, što znači razmišljanje i udubljivanje u misaone procese. Meditacija je posebice bila popularna kod starih Indijaca i Grka, nakon toga slijedi velika pauza, a moglo bi se reći da danas meditacija ulazi na mala vrata u zapadni svijet.

Među najpoznatijim meditacijama su yoga, transcedentalna, mantra, autogeni trening, itd. Ovisno o vrsti meditacije, usredotočujemo se na riječi, vizualiziranje, disanje, boje, glazbu, pokrete, svjetlost i slično.

Meditacija je jako važna, posebice u vrijeme u kojem živimo jer smo svi izloženi velikim količinama stresa. Dobra meditacija od samo dvadesetak minuta može imati iste učinke kao nekoliko sati dubokog sna! Meditacijom svaka osoba puni baterije i to tako što nalazi izvor u sebi samoj. Pokazalo se da meditacija poboljšava inteligenciju, koncentraciju, sposobnost učenja i pamćenja, osobe koje meditiraju su pozitivne prema sebi i drugima, manje su sklone kritici i sposobnije uživati u životu. Osim umnih blagodati, pokazalo se da meditacija podiže i fizičku spremnost organizma pa osobe koje često meditiraju rjeđe obolijevaju od gripe, ali i zloćudnih bolesti.

Za početak trebaš znati da moraš biti strpljiv/a. Naime, nigdje nema rezultata preko noći pa tako ni u meditaciji. Stoga je bitno meditirati svaki dan jer samo vježbom možeš doći do boljih i odličnih rezultata. Nadalje, meditirati se treba svakog dana u isto vrijeme. Prilikom meditacije dobro je isključiti sve vanjske utjecaje – dakle TV, računalo, radio ili bilo koji drugi izvor buke. Najbolje je zatvoriti sve prozore i 'odsjeći se' od vanjskog svijeta. I za kraj, najbolje je meditirati po dvadeset minuta. Upaljene svijeće ili mirisni štapići te lagana relaksirajuća glazba su dobri, mada ne i nužni.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hugh Jackman meditira dva puta dnevno već 15 godina!
KAKO?

1.Nakon što si stvorio/la oazu mira u svojoj sobi ili drugoj prostoriji gdje želiš meditirati, sjedni i udobno se smjesti, ali tako da ti kralježnica bude ispravna.
2.Zažmiri.
3.Duboko udahni kroz nos i fokusiraj se na prolazak zraka kroz nosnice i pluća. Dopusti da ti se trbuh i prsa slobodno šire kako udišeš zrak.
4.Izdahni vrlo polagano.
5.Sve misli i probleme zaboravi i nikako ih nemoj prizivati. Um koncentriraj isključivo na protok zraka.
6.Trebaš znati da će ti, posebice u početku, svakojake misli navirati u um, ali bitno je da se ne boriš previše s njima – odnosno pusti ih neka prođu, a onda se ponovno koncentriraj na disanje.
7.Počni s meditacijom od desetak minuta, a nakon nekoliko dana vrijeme podigni na dvadeset.
8.Ne zaboravi vježbati svaki dan u isto vrijeme. Najbolje je to činiti prije jela.

I mnoge slavne face hvale meditaciju te tvrde da im je promijenila život nabolje. Samo neke od njih su Richard Gere, Johnny Depp, Jessica Alba, Madonna, Nicole Kidman, Clint Eastwood, Paul McCartney, itd. Poznato je i da su Albert Einstein te Thomas Edison svakodnevno koristili različite forme meditacije.

'Meditacija mi je pomogla da se tako dobro koncentriram na stvari i ostanem miran u stresnim situacijama. Meditiram dva puta dnevno punih 15 godina!' kaže slavni australski glumac Hugh Jackman, poznat iz hitova X-Men, Australija i Van Helsing.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi