SAVJET DIZAJNERA

Kako malu prostoriju u domu učiniti većom pomoću nekoliko trikova

02.02.2019 u 14:16

Bionic
Reading

Uobičajena pogreška pri uređenju malog prostora pretpostavka je da sve u njoj treba biti jednako maleno, no kada su namještaj, umjetnine na zidovima ili ukrasni jastuci manjih dimenzija u pitanju, cjelokupna prostorija izgleda upola manjom. Kako biste izbjegli navedeno, dizajneri interijera naglašavaju da ćete uz pomoć namještaja i dekorativnih elemenata sa stilom postići vizualno veći prostor

Tepih

Iako vam se ideja velikog tepiha u malom dnevnom boravkom možda ne čini kao idealno rješenje, dizajneri interijera tvrde suprotno. Tepih većih dimenzija u maloj prostoriji objedinit će namještaj u dnevnom boravku, naglasiti koliki je zapravo prostor poda te vizualno odvojiti prostor za sjedenje od ostatka doma.

  • +6
Tepisi u interijerima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ogledalo

Dizajneri interijera kunu se u velika ogledala u prostorijama siromašnim kvadraturom jer strateški postavljena osiguravaju potrebnu dozu svjetline i stvaraju iluziju većeg prostora.

Zidne dekoracije

Umjetnička slika, poster ili fotografija velikih dimenzija u malom prostoru, poput ogledala, stvaraju iluziju veličine i prirodno odvajaju jedan segment prostorije od drugog.

Veliki namještaj za pohranu

Ne postoji osoba kojoj u domu siromašnim kvadraturom ne nedostaje prostora za pohranu brojnih predmeta. Osim što sugeriraju stvaranje namještaja po mjeri prostorije kako bi se maksimalno iskoristio njezin potencijal, dizajneri interijera također savjetuju da ne bježite od ideje velikih i reprezentativnih komada namještaja za pohranu koji će izgledati stilski i služiti svrsi.

Police do stropa

Police u malom prostoru jedan su od elemenata kojeg se ne biste trebali sramiti. Funkcionalne police koje sežu do stropa u kuhinji osigurat će potrebno mjesto za pohranu svih predmeta koje posjedujete, a u dnevnom boravku, osim knjiga, na policama istaknite dekorativne elemente i predmete sentimentalne vrijednosti. Samim time mala prostorija će izgledati uredno i kompaktno.

Upečatljiv strop

Ako sanjate o nekoj odvažnoj boji ili uzorku, no bojite se iskoristiti njihov potencijal u maloj prostoriji, razmislite o stropu. Dizajneri interijera mišljenja su da će mala prostorija potpuno oživiti ako tapete odvažnog uzorka ili boju odlučite istaknuti na stropu, no pritom uzmite u obzir to da će tamne boje učiniti da mala prostorija izgleda još manjom.

Rasvjeta

Ako ste prekrižili ideju stavljanja velike i upečatljive visilice u malom dnevnom boravku, razmislite ponovno. Statement rasvjeta će privući svu pažnju u prostoriji, a da pritom ne žrtvujete kvadraturu kojom raspolažete.