KAD HORMONI POLUDE

Kako ljubav djeluje na naš organizam

14.02.2012 u 07:23

Bionic
Reading

Ljubav je neponovljiv, jedinstveni osjećaj – no i za to čudesno stanje lebdenja između neba i zemlje postoje jednostavni, ovozemaljski razlozi. Kada kažu da je stvar u kemiji, ni ne slute koliko su u pravu

Ljubav… U divnim danima prve privlačnosti i uzajamnog otkrivanja, srce brže kuca, koljena klecaju, glava je u neredu. Tako su snažni ti osjećaji, opjevani u tisućama pjesama.

No, to je više od puke metafore, ljubav doista ima stvarne učinke na procese u vašem organizmu. Osjećate se drukčije i doista ste drukčiji. Huffington Post prikupio je otkrića znanstvenika koji ukazuju što nam se to događa kada smo zaljubljeni.

Ovisni o ljubavi
Dopamin je hormon koji stvara osjećaj ugode. Zbog njega kockari osjećaju zadovoljstvo u hazardu, povezan je s uzimanjem droge i - s osjećajem ljubavi. Kada se zaljubimo, dopamin se pojačano luči i to stvara taj osjećaj međusobne pripadnosti. 'To što netko dobiva posebno mjesto u našem srcu uzrokovano je lučenjem dopamina', kaže dr. Helen Fisher. 'To uzrokuje taj osjećaj da nitko drugi nije važan osim vašeg partnera.' No, osim što je posve izvjesno da hormon sreće intenzivnije lučimo u počecima veze, on može biti prisutan i u dugovječnim ljubavima.

Zašto nam ne treba nitko drugi?
Oksitocin je hormon koji luči hipofiza – on povezuje parove stvarajući potrebu za intimnošću. 'Zato nam trebaju zagrljaji, poljupci i dodiri', objašnjava dr. Fisher. Taj hormon pojačano luče nove mame i zahvaljujući tome proizvode mlijeko i osjećaju privrženost prema bebama. Zato, ako vam se čini da vam ne treba ništa drugo nego mirna večer uz film i dragoga, bez ikoga drugog, to je vjerojatno zbog oksitocina.

Testosteron preuzima dominaciju
Iako se obično smatra da je testosteron hormon muževnosti, on je zapravo bitan za oba spola. 'To je samo jedna pločica u mozaiku koji čini romantičnu ljubav', kaže dr Fisher. 'Seks podiže razinu vašeg testosterona.' Muškarci imaju višu razinu testosterona. On se pojavljuje i u slini. Teorija kaže se pri strastvenom poljupcu taj hormon prenosi s partnera na partnera i to povećava uzajamnu spolnu želju.

Znojni dlanovi
Drugi mogući sastojak u ljubavnom napitku je norepinefrin.
Ovaj hormon stresa povećava broj otkucaja srca i može biti razlog zašto vam je vruće te zašto ste zbunjeni kad vas ona posebna osoba vas primijeti. Fisher kaže da bi taj hormon također mogao biti odgovoran za senzaciju koju opisujemo leptirićima u trbuhu: 'Osjetit ćete ponekad neugodu: dlanovi će vam se znojiti, usta osušiti, a riječi ćete teško izgovarati.'

Ljubavne veze
Glavni histokompatibilni kompleks ili MHC je skup gena koji kontroliraju stanične površinske molekule, a koje tijelo koristi u obrani od stranih osvajača. Naša tijela izlučuju MHC kroz znoj, miris tijela te slinu. Znanstvenici tvrde da se različite MHC vrste u većoj mjeri podudaraju kod ljudi koji su u vezi. Studije sugeriraju da na temelju mirisa i okusa možemo detektirati razinu MHC-a u drugim ljudima, a što se oni više razlikuju, to je privlačnost jača.

Slijedite svoj nos
Izreka govori o ljubavi na prvi pogled, ali i nos ima važnu ulogu. Kemijski glasnici feromoni sudjeluju u stvaranju seksualne privlačnosti. Fisher kaže da nije obožavateljica teorije o feromonima, ali vjeruje da je miris važan dio zaljubljivanja. 'Kad se zaljubljujete u neku osobu, njezin miris može biti moćna stvar', kaže Fisher.