VAŽNI SU DETALJI

Kako lako možete osvježiti svaku kuhinju?

Bionic
Reading

Iako je kuhinja radni prostor, boravak u njoj će biti puno ugodniji ukoliko su zadovoljeni estetski kriteriji. Za ugodan osjećaj u prostoru važan je sklad elemenata, materijala i boja. Kada je sve to zadovoljeno, uvođenje dekorativnih predmeta će unijeti individualnost i šarm, kao konačni dojam. Ovo je osobito važno u situacijama kada je kuhinja povezana s blagovaonicom i kuhinjom

Neovisno o sklonostima pojedinaca, dekorativni predmeti moraju stilom, dimenzijom i materijalom odgovarati vašoj kuhinji. Kupovina i postava dekorativnih predmeta bez poveznice s kuhinjom može dati loš konačan dojam prostora, pretrpanost i nesklad. Kako bi se izbjegle ovakve situacije, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila.

Odabir dekorativnih predmeta prije svega će ovisiti o stilu kuhinje. Ukoliko je ona moderna, minimalistička, zahtijevat će i takav stil dekoracija. Kuhinje izvedene u jednoj ili dvije boje od istog materijala dozvoljavaju igru materijalima. To znači da u takav prostor možemo unijeti predmete od stakla, metala, keramike. Vrlo je važno naći poveznicu s materijalom ili bojom kuhinje i primijeniti ga samo u detalju. Ako kuhinja ima metalne ručkice i koristimo metalne dekorativne predmete, onda oni moraju biti jednaki.

Ukoliko u kuhinji koristimo mutno ili prozirno staklo, onda je poželjan detalj od istog takvog stakla. Ako se radi o keramičkom predmetu, poželjno je da je u onoj boji koje ima manje u kuhinji. Budući da je većina kuhinja pravokutnog oblika i oštrih bridova, preporučljivo je koristiti predmete ovalnih oblika. Kao takvi će biti izražajniji i stvoriti vizualno ugodniji dojam. Uvođenje predmeta pravokutnih linija dodatno će naglasiti oštre linije kuhinje.

Ukoliko se radi o modernim kuhinjama koje su izvedene u kombinaciji više boja, potrebno je uvesti dekorativne predmete koji su vrlo jednostavnog oblika, od prozirnog stakla ili jedne od boja kuhinje. U ovakvim kuhinjama izbjegnite veliku količinu dekoracija, jer je kuhinja već izražajna sama po sebi.

U rustikalnim kuhinjama koristite dekorativne predmete koji će sadržavati prirodne materijale - drvo, kamen, biljke. I u ovakvim je kuhinjama poželjno povezivati boje i materijale. Uvođenje zelenila, dekorativnih teglica od keramike ili drveta odlično će pristajati vašoj kuhinji. Budući da su ovakve kuhinje bogatije detaljima od minimalističkih, ne treba pretjerivati s dekorom.

Kuhinjski otok često je čistih, jednostavnih linija pa je na njega preporučljivo staviti dekorativni predmet koji će biti povezan i s kuhinjom i s dnevnom zonom. Ukoliko je razvedenog oblika pa ima i dodatne police prema dnevnom boravku, preporučljivo ga je dekorirati knjigama, tj. sadržajima koji će funkcionalno imati veze s dnevnom zonom.

A za sve one koji imaju malu kuhinju pa si ne mogu priuštiti smještaj dekorativnih predmeta preporučujemo dekoriranje nekog od slobodnih zidova u blizini kuhinje igrom svjetla i zelenila u kombinaciji boja i materijala koji će pratiti kuhinju.