U ZDRAVOM TIJELU...

Kako kućnu mačku održati u formi

13.10.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Većina mačaka nikad neće naučiti koristiti traku za trčanje, no postoje načini na koje možete održavati svoju ljubimicu u formi

Mačke trebaju dnevnu dozu aktivnosti – što zbog viška kalorija, a što zbog mišića. Održavanje normalne težine će joj produljiti život i njegovu kvalitetu, piše Vet Street


Kao i u vezi svega ostaloga što se tiče ljubimaca, najpametnije je uvijek posavjetovati se s veterinarom. U slučaju da vaša mačka ima neke zdravstvene probleme, određene aktivnosti možda nisu idealne za nju.

Bacite se u pokret

Neke su mačke aktivne po prirodi, a neke trebaju malo poticanja u obliku posebnih slastica ili igračaka. Mačke obožavaju vrećice, pogotovo papirnate. Kutije su im također velika slabost.

Imajte pri ruci mačju metvicu

Najlakši način da zainteresirate svoju ljubimicu za neku igračku je taj da je namirišete mačjom metvicom. Ako, s druge strane, mačka voli trčati za laserom, jedino na što morate paziti je da joj ne uperite zraku točno u oči.

Potičite penjanje po grebalicama

U slučaju da možda nekim čudom niste vidjeli grebalicu, to su sjajne  igračke za mačke i dolaze u svim veličinama. Osim što služe za igru, mačke na njima gube stare nokte, a visoka verzija će ljubimici dati osjećaj sigurnosti ako je plašljiva.

Druga mačka

U slučaju da imate dvije mačke, one će vjerojatno same naći neku dinamiku koja im odgovara pa će energiju trošiti jedna na drugu.

Naučite je trik

Jedan je od zahvalnijih načina održavanja mačje kondicije učenje trikova. Baš kao psi, i mačke su sposobne naučiti zabavne stvari ako ih ne grdite, već samo nagrađujete kad nešto dobro naprave. Štoviše, nagrada u obliku jedne posebne poslastice odličan je način da naučite svoju mačku što god želite.

Samo protresite vrećicu sa slasticama i stavite je negdje gdje želite da mačka dođe, a kad to napravi, onda je nagradite jednim keksom. S vremenom je nećete morati ni svaki put nagraditi, već će biti dovoljno da samo protresete vrećicu.

Bolje spriječiti nego liječiti