Iskoristite njezin potencijal

Kako koristiti sušilicu rublja ako joj želite produljiti vijek trajanja

24.06.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Bez obzira na to jeste li se tek nedavno odlučili nabaviti sušilicu rublja ili ju imate i koristite već godinama, sigurno želite da vam joj služi još dugo vremena. U nastavku smo vam pripremili neke savjete koji će vam pomoći da u svojoj sušilici uživate dulje vremena, ali i da vam svaki put idealno osuši odjeću

Budite pažljivi

Iako sušilice rublja izgledaju čvrsto i robusno, to nikako ne znači da trebate biti nemilosrdni s njima. Nikada ju nemojte pretrpavati (pogledajte u uputama koliku količinu, tj. masu rublja možete osušiti u jednom ciklusu!) te nemojte u istom ciklusu sušiti odjevne predmete različite težine, na primjer, debele pamučne ručnike i lagano donje rublje. To može oštetiti bubanj, ali i odjeću.

Pažljivo ju montirajte

Pri montaži, obratite pozornost na to je li sušilica ravno postavljena. Ako slučajno visi na jednu stranu, to može oštetiti unutrašnje sustave sušenja te se brže pokvariti. U slučaju da niste sigurni je li uređaj postavljen ravno, stavite na nju libelu i pogledajte je li ravna. Ako nije ravno postavljena, ispravite ju ili pozovite stručnjaka da to uradi jer ćete na taj način spriječiti pojavu neželjenih kvarova.

Iskoristite njezin potencijal

Kao i uvijek u životu, u svemu je najbolja umjerenost. Kako nećete pretrpavati sušilicu, tako nema potrebe ni da ju koristite za jedan ili dva predmeta. Iskoristite kapacitet sušilice i na taj ćete način i smanjiti račune za električnu energiju jer se neće 'vrtiti prazna'.

Najbolje sušilice rublja, posebno sušilice rublja a+++ troše manje električne energije od modela nižeg energetskog razreda, no i njih je najbolje koristiti uz optimalno iskorišten kapacitet.

Redovito uklanjajte mucice

Pri strojnom sušenju rublja, redovito se u unutrašnjosti stroja skupljaju mucice koje su otpale s odjeće. Kako biste spriječili njihovo nakupljanje, nakon svakog ciklusa sušenja pokupite nastale mucice iz filtra sušilice kako i sve one koje vidite u unutrašnjosti stroja. Na ovaj ćete način produljiti životni vijek svojeg uređaja, ali i skratiti vrijeme sušenja.

Ne zaboravite na druge filtre

Ovisno o modelu sušilice i prema uputama za uporabu, redovito čistite filtre kako biste spriječili prekomjerno nakupljanje mucica, prašine, ali i drugih sitnica poput gumba i ukrasa s odjeće u sušilici. Pravovremenim uklanjanjem ovih 'uljeza' iz uređaja spriječit ćete nepoželjne kvarove i produljiti joj vijek trajanja. Kako biste na samom početku spriječili ulazak nepoželjnih predmeta u sušilicu, prije pranja rublja (i u perilici, a posebno sušilici!) provjerite sadržaj džepova. U potpunosti ispraznite džepove, a posebnu pažnju obratite na iskorištene papirnate maramice koje mogu ostaviti teško uklonjive mucice po rublju.

Isto tako, redovito provjeravajte da nije došlo ni do kakvih začepljenja u stroju. Ono što se na početku može činiti kao sitnica, s vremenom može prerasti u pravi kvar.

Izvadite rublje odmah nakon sušenja

Ako je ikako moguće, planirajte korištenje sušilice na način da odmah možete izvaditi rublje iz nje čim završi ciklus sušenja. Na ovaj će se način uređaj moći brže osušiti i ohladiti te ponovno biti brzo spreman za korištenje. Isto tako, nakon što izvadite rublje iz sušilice, protresite svaki komad kako bi se izravnao te izgledao čisto i uredno.

Redovito čistite sušilicu iznutra i izvana

Na kraju, redovito čišćenje sušilicw, prema uputama za upotrebu, produljit će njezin rok korištenja, a vama omogućiti mirisno čisto rublje nakon svakog sušenja. U slučaju pojave neugodnih mirisa, obrišite unutrašnjost sušilice alkoholnim octom ili pak namočite nekoliko starih ručnika u alkoholni ocat i pustite ih da se osuše. Ovo bi trebalo ukloniti sve neugodne mirise i omogućiti vam mirisno i čisto rublje još dugo vremena.