STVAR UKUSA I CIJENE

Kako jesti jeftinije, a zdravije?

30.12.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Često je zdrava prehrana i skupa prehrana, no niz je namirnica koje nemaju astronomsku cijenu, a svejedno su krcate antioksidantima te sličnim kemijskim spojevima koji su ključ dugog i aktivnog života

Mlijeko

Grčki jogurt je trenutno pravi hit, no zbog toga mu je i visoka cijena. Pretpostavljamo da je popularan zbog kalcija i svoje gustoće, no nema razloga zašto biste kupovali skupi jogurt kad isto to i više možete dobiti iz najobičnijeg mlijeka. Mlijeko s vitaminom D sadrži kalcij i fosfor, a njegova masnoća smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog udara, piše Yahoo

Crveni luk

Iako to ne zvuči logično, zamijenite trešnje crvenim lukom. Naime trešnje su fine, ali skupe, dok je crveni luk jeftin, a sadrži istu kvalitetu – kvercetin – antioksidant koji štiti od srčanih bolesti, čira na želucu i raka. Kvercetin također pomaže prilikom boli u mišićima.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija u sebi ima resveratrol - organski spoj koji navodno usporava starenje te možda smanjuje inzulinsku osjetljivost. Baš kao i skuplja borovnica. Ako vam je novčanik tanji, matematika je prilično jasna.

Batat

Batat je jeftin, kvinoja baš i ne. No razlika u cijeni ne znači i razliku u sadržaju. Obje su namirnice bogate vlaknima i složenim ugljikohidratima bez glutena, no batat je k tomu krcat vitaminom A.


Inćuni

Dovoljno je pogledati cijene lososa u trgovinama i odmah ćete početi razmišljati o inćunima. Obje ribe sadrže omega-3 masnoće, pa osim razlike u okusu nema razloga zašto biste smrtno ranjavali svoj novčanik nabavkom skupljeg lososa.

Jaja

Kao i uvijek, najobičnija jaja su s razlogom omiljena namirnica. Jeftina su, puna proteina i zdravih masnoća te mogu biti sastojak bilo kojeg jela. S druge strane, chia sjemenke imaju iste prehrambene kvalitete, no za veću cijenu.

Cimet

Tamna čokolada je slavna zbog svojih antioksidanata koji štite srce i poboljšavaju pamćenje. No kad je u pitanju cijena, sigurni smo da jedan pogled u novčanik nakon kupovine tamne čokolade nema dobre zdravstvene posljedice. S druge strane, cimet pruža istu zdravstvenu korist, a znatno je jeftiniji.

Kava

Neki ljudi vole kavu, a neki čaj. No ako birate zeleni čaj jer mislite da je zdraviji od kave, prevarili ste se. Oba napitka su podjednako dobra za zdravlje.

Pšenične klice

Špinat je možda ono što Popaj u jednom dahu ubacuje u usta kako bi dobio mišiće, no njegova stvarna vrijednost je u vitaminu E koji održava snagu našeg imunološkog sustava. Ono što je manje poznato je to da pšenične klice podjednako dobro djeluju, ali za manju cijenu.