MODNA PRIČA

Kako je nastao veliki Fashion Week

Barbie New York Fashion Week

Barbie New York Fashion Week

Izvor: Reuters / Autor: -

Centralni događaji modnog svijeta danas nesumnjivo je Fashion Week, točnije četiri velika modna tjedna raspoređena u četiri svjetske metropole - New York, London, Milano i Pariz
Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Svaki taj grad ima svoj modni tjedan, s vlastitim značajkama i posebnostima. Bez obzira na različitosti, jedno imje zajedničko, a to je da su najprestižniji događaji u modnom svijetu. Nekidrugi tjedni mode, poput onih u Berlinu, Sao Paolu, Tokyju i drugim na modnoj karti svevažnijim gradovima, još uvijek ne uspijevaju dosegnuti njihov značaj. Kako uskoro započinje sezonamodnih tjedana, vrijeme je da naučimo otkuda je sve krenulo. Kada jeuopće organiziran prvi Fashion Week, kome je to palo na pamet i zaštoje to učinio?

Prvi organizirani tjedan mode održan je 1943. godine u New Yorku, a naziv mu je bio Press Week. Revije modela održane su u krojačkim salonima, a namijenjene su bile isključivo novinarima, što je dotad bio sasvim neuobičajen način predstavljanja dizajnera. No, koliko god skroman bio, taj je Press Week bio važan prvi korak koji je američkim dizajnerima pružio mogućnost da napokon izađu iz sjene svojih mnogo jačih francuskih kolega. Američki su dizajneri, naime, dotad bili neopravdano zanemarivani na modnoj sceni u korist prestižne francuske mode koja je dominirala tadašnjim medijima. Nakon prvog Press Weeka, ugledni modni časopisi poput Voguea i Harper's Bazzara počeli su sve više pažnje pridavati američkoj modi. Amerikanci su polako, ali sigurno, postajali važan dio svjetske modne scene, a njihov karakterističan, jednostavan i ležeran pristup dizajnu svojstven je modi koja dolazi s New York Fashion Weeka sve do danas.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Iako Press Week nije bio prvi događaj na kojem se prezentirala neka dizajnerska kolekcija, bio je to prvi značajniji organizirani događaj na kojem su razni dizajneri istovremeno prezentirali svoje uratke na jednom mjestu. Danas takva modna događanja prepoznajemo kao Fashion Week.

Nakon New Yorka, i London, Pariz i Milano, po uzoru na američki model, organiziraju svoje modne tjedne. London je prvi takav modni tjedan imao 1961. godine, Pariz 1973, a Milano 1979. godine, piše Moda.hr.

No sve do ranih devedesetih u New Yorku nije postojao Fashion Week koncipiran na način na koji je to danas. Za to je zaslužan Fern Mallis, predsjednik IMG-a i producent New York Fashion Weeka, koji je prisustvovao reviji Michaela Korsa. Korsova revija bila je prilično katastrofična jer su, između ostalog, dijelovi stropa padali po modelima na pisti i urednicima u prvim redovima. I nije bilo prvi put da su prikazivanja kolekcija bila zasjenjena sporednim, ali neizbježnim stvarima.

Uslijedila je potraga za idealnim prostorima u kojima bi, konačno, prikazivane kolekcije došle u prvi plan. I pronađen je u vidu njujorškog Bryant Parka. Godine 1994. američki su dizajneri počeli svoje kolekcije prikazivati u šatoru koji je sve do danas ostao idealno i najskuplje mjesto u Americi, ali i šire, na kojem dizajner može prezentirati svoj rad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!