DLAKAVI PENZIONERI

Kako hraniti stariju mačku

19.11.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Kad mačka dođe u neke pozne godine, potrebna joj je posebna njega kako biste je održali u dobroj kondiciji i osigurali kvalitetan život te usporili promjene koje donosi starenje. Donosimo nekoliko savjeta o prehrani starijih maca

Naši prijatelji s Mačkarice pozabavili su se problemom prehrane starijih mačaka. Između ostalog navode da jedan o češćih problema mačaka u poznijim godinama i probava odnosno postizanje kvalitetne i probavljive prehrane.

Svakako bi se kao preduvjet za dobro zdravstveno stanje starije mačke trebalo pobrinuti o higijeni usne šupljine, provjeriti ima li na zubima kamenca i naslaga i sanirati eventualno stanje posjetom veterinaru koji će skidanjem kamenca i plaka osigurati bolje i lakše žvakanje hrane što će olakšati i proces probave.

Danas na tržištu postoje različite vrste hrane namijenjene starijim mačkama koje su u potpunosti izbalansirane kako bi pokrile sve njihove dnevne potrebe za vitaminima, mineralima, vlaknima, masnoćama i bjelančevinama, no smanjenim udjelom fosfora koji može dovesti do problema s bubrezima. Isto tako, hrana bi trebala biti privlačna mirisa, jer s godinama slabe i osjeti okusa i njuha pa je potrebno da hrana privlačno miriši kako bi mačka bila zadovoljna njome.

Svakako nije naodmet priskočiti i mekšoj hrani, pogotovo ako mačka ima probleme s usnom šupljinom jer će joj u tom slučaju biti teško jesti krutu hranu.

Više detalja o prehrani starije mačke možete pročitati na Mačkarici