PREGRADNE STIJENE

Kako dom možete učiniti atraktivnijim i funkcionalnijim?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Klizne stijene imaju bitnu ulogu u opremanju unutarnjih prostora, jer omogućuju da vlastiti prostor uredite multifunkcionalno. Na ovaj način organizacija stanovanja ili rada u manjim prostorima postaje kvalitetnija, jer funkcionalne grupe mogu biti odvojene ili povezane u bilo kojem trenutku, ovisno o potrebama

Upravo je to najveća kvaliteta koju donosi ugradnja kliznih stijena - one dijele i ponovo povezuju, zaklanjaju i otvaraju, zasjenjuju i ponovo propuštaju svjetlost u prostor.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za klizne pregradne stijene često se koristi iveral

Osim velikih mogućnosti funkcionalnog organiziranja prostora, dizajnersko-oblikovne mogućnosti još su veće.

Klizne stijene se izrađuju od medijapana s melaminskom folijom, iverala, pleskiglasa, različitih vrsta stakala, polikarbonatnih ploča, ogledala te u kombinaciji različitih materijala s okvirima. Često se koristi iveral, jer je povoljan cijenom te pruža mogućnost odabira fronti u velikom broju različitih boja. One mogu biti lakirane ili furnirane, ovisno o željama, te kombinirane sa staklom. Često se koristi loccabel staklo, kojemu je pečenjem i upotrebom sigurnosne folije osigurana trajnost i sigurnost korisnika. Staklene klizne stijene se izrađuju i od kaljenog stakla debljine 10 mm, laminiranog stakla u različitim bojama, neprozirnih sattinato te prozirnih toniranih stakala.

Osim kliznih stijena, koje pregrađuju prostore interijera, često se koriste i one za pregrađivanje balkona, terasa, lođa ili zimskih vrtova, jer se načinom njihovog otvaranja ne zauzima dodatni prostor. Osim klasičnih kliznih stijena, izrađuju se i otklopno-klizne te podizno-klizne stijene.

Odabirom gips-kartonskih zidova, riješit ćete sve probleme koji se postavljaju pred vas. Problem buke između pojedinih prostorija uklonit će se ugradnjom gips-kartonskih zidova određene debljine, koji u svom sastavu imaju integriranu izolaciju. Zidovi s dimenzijama 12,5 cm, 15 cm ili 20 cm zadovoljit će sve zahtjeve kao pregradni zidovi, a željenu dimenziju će diktirati vanjski utjecaji kao što su izvor buke, vođenje instalacija kroz zid, potrebna čvrstoća ili dogradnja postojećeg zida, koji je već definiran svojom dimenzijom.

U katalozima proizvoda pojedinih tvrtki pronaći ćete sve potrebne tehničke karakteristike, koje će vam pomoći u odabiru najpovoljnijeg zida za vaše potrebe. Gips-kartonskim zidovima u prostoru se jednostavno mogu izvesti mnogi atraktivni elementi poput zaobljenih, vijugavih i izlomljenih zidova, koji u sebi imaju integrirane otvore najrazličitijih oblika i dimenzija. Osim toga, ovakvim zidovima se mogu formirati elementi s policama, koji će zamijeniti određene komade namještaja.

Igrom gips-kartonskih zidova, boja i svjetlosnih efekata integriranih u same zidove, oni postaju naglašeni element prostora te ga obogaćuju u kvalitativnom dizajnerskom izričaju. Granice ovakvih igara su neograničene te ovise o samoj želji i mogućnostima investitora.

Staklena opeka igra važnu ulogu u modernoj arhitekturi, koju obilježavaju otvoreni i osvijetljeni prostori svijetlih boja. Staklena opeka je idealna za postizanje ovakvih efekata, jer obogaćuje prostor svojim oblikom i teksturom, osigurava prodor svjetlosti, toplinsku i zvučnu izolaciju, sigurnost i potrebnu vatrootpornost. Također omogućava izolaciju prostora koji trebaju biti zaklonjeni i intimni uz dovoljnu količinu prirodne svjetlosti. Potrebni vizualni efekti će se postići upotrebom staklene opeke različitih boja, dimenzija i oblika. Mogućnosti poigravanja sa staklenom opekom u dizajniranju i projektiranju su velike. Različitim načinima njene primjene mogu se stvoriti prostrani i osvijetljeni prostori koji u stvarnosti i nemaju toliko veliku površinu.

Transparentnost i dovoljna količina svjetlosti, koju staklena opeka propušta, učinit će svaki prostor vizualno većim, a samim tim će i boravak u njemu biti ugodniji. Osim toga, staklena opeka može prostor učiniti posebnim, i to formiranjem zaobljenih ili valovitih pregradnih zidova, svjetlosnim efektima koji se postižu kombiniranjem različitih boja i oblika, integriranjem umjetne rasvjete u panele staklene opeke. Tako se osim dnevnog efekta s prirodnom svjetlošću stvara posebno atraktivan ambijent noću u obliku svjetlećih zidova.

Odabir materijala i načina izvedbe pregradnih zidova uvelike će definirati ugođaj u interijeru. Svojim efektima, pregrade će ga učiniti atraktivnijim, funkcionalnijim i naglašenijim.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!