POKUŠAJTE ODOLJETI

Kako dobra Milka torta s flekama

24.03.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Čokoladna torta s flekama bit će hit ne samo među mališanima

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

jaje: 4
hladna voda: 4 žlice
šećer: 150 g
sol: na vrh noža
brašno: 75 g
škrobno brašno, gustin: 75 g
kakao u prahu: 25 g
prašak za pecivo: ravna žličica
čokoladno mlijeko: 12 žlica
čvrsti jogurt: 300 g
sol: na vrh noža
mljevena bijela želatina: vrećica (9 g)
šećer: 70 g
sir Philadelphia sir s čokoladom Milka: 175 g
sir Philadelphia Classic: 2 x 175 g
čokolada Milka, tamna: 100 g
ulje: 4 žlice
čokolada Milka, bijela: 100 g
ulje: 4 žlice
čokolada Milka, tamna: 100 g
slatko vrhnje za šlag: 2 dl

Priprema

Za tijesto: Zagrijati pećnicu na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo izmiješati te prosijati kroz fino cjedilo. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Dobro mikserom izmiješati bjelanjke i 4 žlice hladne vode . Na kraju dodavati polako šećer i sol, neprestano miješajući. Zatim žumanjke dodavati snijegu od bjelanjaka jedan po jedan, neprestano miješajući.

Mješavinu brašna dodati u masu od jaja i umiješati metlicom za snijeg tako da podižete tijesto uvijek od dna prema gore, sve dok ne bude kompaktno. Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći 30 – 35 minuta. Nakon 20 minuta biskvit prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći.

Biskvit treba ostaviti u kalupu, na rešetki, da se hladi. Ohlađeni biskvit odvojiti nožem od ruba kalupa i prerezati na tri dijela, s tim da jedan biskvit treba biti tanji, a njega treba ostaviti sa strane da se osuši jer će se koristiti za ukrašavanje.

Za kremu:
Mikserom izmiješati jogurt i sol, a želatinu u 150 ml hladne vode ostaviti oko 10 minuta da omekša i nabubri. Zatim želatini dodati šećer i na laganoj vatri miješajući pustiti da se otopi. Želatinu potom dodati jogurtu, neprestano miješajući. Zatim 1/3 kreme s jogurtom odvojiti i zajedno sa sirom Philadelphia i čokoladom Milka (175 g) dobro izmiješati, a ostatak kreme (2/3) izmiješati sa sirom Philadelphia Classic (350 g).

Slaganje torte: Jedan biskvit staviti na tanjur, poprskati sa 6 žlica čokoladnog mlijeka, oko biskvita staviti obruč kalupa od torte te na biskvit naizmjenično stavljati tamnu i bijelu kremu, tako da krema izgleda kao da su u pitanju fleke. Prekriti drugim biskvitom, lagano pritisnuti, zatim poprskati s preostalih 6 žlica čokoladnog mlijeka i ostaviti tortu u hladnjaku oko 2 sata.

Glazura: Otopiti tamnu čokoladu i 4 žličice ulja na laganoj vatri ili na pari. Također, otopiti na laganoj vatri ili na pari bijelu čokoladu zajedno s 4 žličice ulja. Na tortu naizmjenično stavljati otopljenu bijelu i tamnu čokoladu, kao na slici. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku.

Sutradan oprezno nožem odvojiti rub torte od obruča kalupa.

Ukrašavanje: Zagrijati 2 dl slatkog vrhnja. Skloniti sa štednjaka, dodati nasjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan čvrsto izraditi
čokoladno vrhnje mikserom i namazati rub torte. Tanki biskvit (koji smo ostavili sa strane da se osuši, preko noći) što sitnije izmrviti i ukrasiti tortu mrvicama biskvita.