svakako pokušajte

Kako dobiti bitku s korovom u vrtu? Prirodno sredstvo od octa vrlo je učinkovito i djelotvorno

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 11.06.2021 13:00
  • Objavljeno 11.06.2021 u 13:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / GardenPix / Profimedia

Octom možete sigurno i vrlo učinkovito ukloniti dosadni korov iz vrta. Naime, tri sastojka koje sigurno imate u svom domu su sve što vam treba za stvaranje domaćeg, moćnog sredstva za uklanjanje korova

Svaki vrtlar dobro zna kako je borba protiv korova jedan neizbježnih dijelova vrtlarenja. Srećom, postoje djelotvorna rješenja koja doista pomažu. Iako brojni načini uklanjanja korova uključuju jake kemikalije, za organsko i sigurno uklanjanje korova potrebno je samo zaviriti u svaku dobro opskrbljenu smočnicu, posebice ako želite napraviti vrlo učinkovito sredstvo bazirano na octu.

'Postoji puno jakih sredstava za uništavanje korova, no važno je imati na umu kako sve što koristite u vrtu prodire u vaše tlo i utječe će na podzemnu vodu i vodu koja prolazi kroz kišne odvode. Ako jedete povrće uzgojeno u vlastitom vrtu, sigurno želite povrće zaštiti od štetnih kemikalija i spriječiti, na kraju, i njihov unos u tijelo,' kaže Eva Reutinger, savjetnica za hortikulturu.

Prije nego li krenete u trgovinu po sredstvo protiv korova, uzmite u obzir opciju da sami napravite otopinu protiv korova na bazi octa.

Kako ocat ubija korov

Prema riječima Rebecce Sears, glavnoj vrtlarskoj savjetnici u organizaciji Seeds of Change, kiselost octa igra glavnu ulogu u oslobađanju vrta od neželjenog korova. 'Kiselina u octu razgrađuje stanične stijenke i isušuje korov te tako uzrokuje njegovo odumiranje. Ocat koji držite u kuhinji, poput bijelog octa, sadrži razinu kiselosti koja može učinkovito pomoći u eliminaciji korova bez utjecaja na okolišne biljke,' kaže Sears.

No, važno je biti oprezan. Reutinger kaže da, iako ocat ubija korov, smatra se neselektivnim herbicidom. 'To znači da će ocat ubiti korov koji već raste, ali morate biti oprezni jer će ubiti i bilo koju drugu biljku s kojom dođe u kontakt,' kaže Reutinger te također napominje kako ocat na korov treba nanositi za vrijeme sunčanih dana. Ako je oblačno ili je lišće mokro, pričekajte, naime, sunčeva svjetlost zajedno s octom kako bi uništila lišće.

Iako je ocat ključni sastojak, najbolje djeluje u tandemu s deterdžentom za suđe i soli. 'Općeniti recept je 280 g soli, 15ml deterdženta za suđe i jedan galon ocat. Blythe Yost, izvršni direktor i suosnivač tvrtke Tilly, internetske tvrtke za dizajn krajolika, kaže da je bijeli ocat najbolji izbor jer je bezbojan i jeftin. 'Sol i ocat zajedno rastvaraju stanične stjenke biljke, a deterdžent za suđe djeluje pomaže smjesi da što učinkovitije obloži lišće,' kaže Blythe.

Ocat najbolje djeluje u tandemu s deterdžentom za suđe i soli

Ocat najbolje djeluje u tandemu s deterdžentom za suđe i soli

Izvor: Profimedia / Autor: Indiascapes / Alamy / Alamy / Profimedia

Što je ocat kiseliji, to je učinkovitiji, pa svakako provjerite navedenu kiselost octa. Međutim, imajte na umu, premda je ovo kod kuće napravljeno sredstvo protiv korova, preporučljivo je nošenje zaštite za oči i ruke. Kad god koristite ocat ili octeni koktel na vrtnom korovu, obavezno nosite rukavice kako biste zaštitili kožu od bilo kakve potencijalne iritacije. Preporučujem i nošenje dugih hlača i rukava i, naravno, smjesu držati podalje od očiju i lica,' objašnjava Sears. Još jedan dobar savjet je izbjegavati prskanje korov za vjetrovitih dana te tako izbjeći rizik da smjesu prskate po sebi ili drugim biljkama.

Dugoročno suzbijanje korova

Sredstvo za uklanjanje korova na bazi octa vrlo je zgodno jer su potrebni samo uobičajeni i česti predmeti iz kućanstva, no stručnjaci se slažu kako ovo sredstvo, bez obzira na jednostavnost pripreme, nije konačno rješenje u borbi protiv korova. 'Najbolje metoda suzbijanja korova je korištenje više metoda. Nikada se nemojte držati samo jedne metode; kombinacija ručnog čupanja, organskog herbicida i dobrog planiranja sadnje biljkama. Posadite pokrivače tla, stavite malč i redovito održavajte biljke. U dobro održavanom vrtu biti će puno manje korova,' kaže Reutinger.

Iako je sredstvo za uklanjanje korova s octom održivo organsko rješenje, ne želite ga koristiti prečesto, kaže Sears. ‘Najbolje je izbjegavati kontinuirano nanošenje octa po vrtu, jer kiselina može utjecati i na dobre mikrobe. Najbolje rješenje za suzbijanje korova je korištenje prirodnog malča poput borovih iglica kako bi se spriječilo nicanje korova. Ocat najbolje djeluje na manje korove plitkog korijenja. Manje je djelotvoran na tvrdoglave, duboko ukorijenjene korove poput svračice,' kaže Sears.

U konačnici, prema Yostu, najbolje organsko suzbijanje korova ne uključuje nikakve proizvode, već korov treba rukom ili vrtlarskom lopaticom iskopati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!