ŠTEDLJIVA VREMENA

Kako da vaš dom izgleda baš onako kako ste ga zamislili uz minimalna ulaganja

14.04.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Konačno ste odlučili da je vrijeme da nabavite pravi namještaj i svoj novi dom uredite po vlastitom ukusu. Kao i brojni ljudi, možda ćete imati poteškoća u vidu ograničenog budžeta, a kako bi avantura uređenja životnog prostora ipak u konačnici bila uspješna, nekoliko svjetskih stručnjaka u svijetu interijera nudi savjete kako da vaš dom izgleda baš onako kako ste ga zamislili bez trošenja bogatstva

Investiranje u nužne komade namještaja

Prije dekoriranja doma po vlastitom ukusu, većina dizajnera interijera slaže se s mišljenjem kako je veću svotu novca potrebno uložiti u konkretne predmete u domu s dužim rokom trajanja poput kvalitetne sofe, kreveta i stola za blagovanje koje ćete naposlijetku začiniti jeftinijim dekorativnim predmetima poput ukrasnih jastuka, posteljine ili rasvjete.

Na komade namještaja poput navedenih, dizajneri interijera savjetuju da gledate kao na dugoročno isplativu investiciju poput male crne haljine ili klasične bijele košulje.

Pobrinite se da sve kupljeno uvijek možete ponijeti sa sobom

Ako se upuštate u uređenje svog unajmljenog stana, velika je vjerojatnost da ćete ga u nekoliko narednih godina zamijeniti novim, a kvalitetnu sofu i krevet uvijek možete preseliti, dok s predmetima poput tapeta ili zavjesa po mjeri, koje ne odgovaraju dimenziji prozora u novom stanu, to isto ćete teško učiniti.

S druge strane, umjetnička djela, fotografije i manji predmeti sentimentalne vrijednosti imaju veliki učinak u svakom životnom prostoru i možete ih seliti iz stana u stan.

Pozabavite se rasvjetom

Iako možda većini ljudi pri uređenju novog životnog prostora neće pasti ideja o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela njihova zamjena u prostoru, kako navode dizajneri interijera, puno je lakša nego što se na prvu može učiniti, a istovremeno je u stanju potpuno transformirati cjelokupan izgled doma.

Zaboravite na skupocjene dekoracije

Svoj ograničeni budžet ne trošite na skupocjene dekorativne predmete poput jastuka, deka, ručnika ili tepiha, odnosno svega onoga što znate da ćete s vremena na vrijeme morati zamijeniti. Osim što je riječ o predmetima koji će nakon višegodišnjeg korištenja izgledati dotrajalo, dizajneri interijera napominju kako se ukus u dekoriranju doma s godinama može značajno promijeniti, kao što je slučaj s modnim trendovima, a promjenom sitnica u domu poput navedenih predstavlja jednostavan način osvježenja izgleda životnog prostora.

Otkrijte svijet vintage namještaja i dekoracija

Umjesto da se po novi namještaj i dekorativne predmete zaputite u nekoliko obližnjih trgovina, dizajneri interijera savjetuju da nove predmete u domu probate pronaći na internetskim stranicama, sajmovima i trgovinama s antiknim namještajem i dekorativnim predmetima.

Osim što ćete na ovaj način izbjeći uniformiran izgled životnog prostora, antikni namještaj i dekorativni predmeti, ma koliko vremena utrošili na pronalazak idealnih, svakom će domu podariti dozu osobnosti.

Većina svjetskih dizajnera interijera mišljenja su kako bi svaki životni prostor trebao imati minimalno 25 posto vintage predmeta ili rabljenog namještaja u dobrom stanju.

Ne zaboravite na kuhinju

Postojeći izgled kuhinje s lakoćom možete transformirati uz pomoć predmeta poput kutija za pohranu namirnica i kuhinjskih sitnica, posuđa, daske za rezanje ili košare za voće koji će ukrasiti svaku radnu plohu.

Pri odabiru čaša, posuđa i pribora za blagovanje, dizajneri savjetuju da se vodite pravilom 'manje je više', odnosno birate što jednostavnije primjerke koji će se uklopiti u svaki tip kuhinje, a umjesto na navedene predmete veći novčani iznos izdvojite za dobre lonce i minimalno tri kvalitetna noža.