VJEČNA DILEMA

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno nije pitanje koje muči samo početnike u kuhinji

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 03.04.2021 15:37
  • Objavljeno 03.04.2021 u 08:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

I oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim vještinama ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrijebiti kako bi krajnji rezultat bio savršen

Pšenično brašno tradicionalno se koristi u pripremi različitih kolača i keksića, a općenito ga dijelimo na glatko i oštro. Iako su lišena večeg dijela vitamina i minerala, prednost im je što su idealna za pečenje.

U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog tijesta, prhke kolače ili pohanje.

Iznimka koju svi vole

I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno

  • kolači od dizanog tijesta
  • Njoki
  • žličnjaci
  • Pohanje
  • Keksi
  • Palačinke
  • koristi se za prhke kolače
  • biskviti
  • kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
  • zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

  • Kruh
  • Peciva
  • Savijače
  • Krafne
  • Tjestenine
  • muffini