KAD NAM SE JEDE NEŠTO SLATKO

Priprema im traje manje od 15 minuta: Tri recepta za fantastične čokoladne torte koje ćete obožavati

28.03.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Zaželjeli ste se nečeg slatkog, a jednostavnog? Imamo rješenje - i to ne jedno nego tri, jednako slatka i gotova u tren oka jer kome se da provoditi sate u kuhinji kuhajući i pospremajući. Odabrali smo stoga tri recepta za čokoladne torte koje će zadovoljiti i one neizbirljivije, a bonus je što priprema traje jedva 15 minuta

Božanstvena Caprese torta

Torta Caprese, talijanski je slatki klasik koji potječe s prekasnog otoka Caprija, a ovaj božanstveni kolač bez trunke brašna osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema.

Potrebni sastojci (za kalup promjera 24 cm)

  • 250 g bademovog brašna
  • 250g tamne čokolade
  • 130 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 5 jaja
  • Malo soli
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije

Priprema:

Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobe temperature. Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka, te od bjelanjaka i polovice šećera napravite čvrsti snijeg.

Žumanjke i ostatak šećera izmiksajte te im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, sol, vaniliju, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.

U smjesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom špatulom pažljivo umiješati.

Zatim na red dolaze bjelanjci koje također pažljivo umiješajte u smjesu, prvo jednu trećinu te (špatulom, nikako ne mikserom), te zatim ostatak nježno miješajući.

Smjesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove namastili te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.

Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s tučenim slatkim vrhnjem.

Kraljica svih čokoladnih torti

Samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja - u ovoj se torti stapaju u neodoljiv čokoladni san. Torta koja osvaja okusom i jednostavnošću djelo je chefa Christiana Cabaliera.

Potrebni sastojci

  • 120 g mliječne čokolade
  • 150 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 15 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 5 svježih jaja

Priprema

Kalup za tortu promjera 28 cm namažite maslacem i stavite u hladnjak da se ohladi. Obje vrste čokolade natrgajte na komadiće i s maslacem otopite na pari.

Otopljenu smjesu povežite pjenjačom, sklonite s pare pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put miješajući dok se smjesa ne poveže.

Umiješajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C.

Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.

Prijedlog za serviranje: Uz ovu tortu možete poslužiti svježe bobičasto voće i tučeno vrhnje s vanilijom ili sladoled od vanilije ili pistacija.

Čokoladna torta s jabukama i grizom

Poznati kolač donosimo s ponešto izmijenjenim sastojcima, s manje šećera, a umjesto oraha koristimo bademe (možete ih zamijeniti s lješnjacima), a preliven je s neodoljivim čokoladnim ganache preljevom.

Potrebni sastojci

  • 120 g šećera
  • 3 jaja
  • 80 g griza
  • 200 ml mlijeka
  • 120 g maslaca
  • 80 g mljevenih badema
  • 1 velika žlica kakaa u prahu
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer 100 g maslaca
  • 2 velike naribane jabuke (granny smith)
  • malo naribane korice naranče i limuna

Priprema

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.

Izmiješajte suhe sastojke te u smjesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mlijeko.

Očistite i naribajte jabuke te dodajte u smjesu i sve sjedinite.

Stavite peći u namašćen kalup za torte (26 cm) u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena.

Kad se kolač ohladi prelijte ga toplim ganacheom i ohladite.

Recept za ganache

  • 120 g čokolade
  • 120 ml slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti kolač.