prirodne opcije

Ako mrzite održavati travnjak, ovo su najbolje alternative za vrt iz snova

06.05.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Dobro je poznata činjenica da su travnjaci, ako se njihovo održavanje zanemaruje, poprilično težak posao. Ako želite vrt koji izgleda sjajno tijekom cijele godine, veliki travnjak jednostavno nije najbolja opcija

Prilikom uređenja vrta mnogi se odlučuju na travnjak jer predstavlja poprilično očigledan izbor - relativno je jeftin za postavljanje, a dovoljno je mekan za uživanje i odmaranje, ali i siguran za dječju igru. Međutim, ako vam redovito održavanje travnjaka predstavlja zahtjevan zadatak, tu su neke fantastične prirodne alternative koji taj posao svode na minimum.

Otporne niske biljke poput žednjaka (seduma), timijana i mahovine

Ove biljke imaju niz prednosti, a neke od najvećih su te što zahtijevaju minimalno zalijevanje te ih nije potrebno kositi. Dovoljno su čvrste da se može hodati po njima, a sasvim su dovoljno izdržljive da dobro izgledaju u svim godišnjim dobima.

No tu su i neki nedostaci. Jedan od najvećih svakako je cijena postavljanja jer je poprilično visoka. Uz to, ovaj pokrov nije prikladan za djecu i kućne ljubimce.

Komadići kore ili drva

Ovaj pokrov se obično koristi u cvjetnim gredicama kao malč za poboljšanje tla, ali je i vizualno privlačniji od njega. Za veću površinu (npr. za zamjenu travnjaka) mogu se kupiti drveno iverje ili kora, prethodno očišćeni te bez štetnika i korova.

Prednost ovakvog pokrova svakako je cijena, a ovaj izbor je i dobra opcija za tlo jer zadržava vlagu i poboljšava teksturu. Uz to, odlično suzbija korov te se jednostavno postavlja bez potrebe za stručnom pomoći. Nedostatak predstavlja činjenica da će s vremenom neminovno istrunuti pa će ga trebati nadopuniti.

Šljunak i kamenčići

Postoji toliko mnogo boja, oblika i veličina koje možete izabrati, stoga su šljunak i kamenčići jednostavno izvrsna opcija za sva područja i različite namjene u vrtu. Također nije loše razmišljati izvan okvira te pomiješati više vrsta kako biste kreirali zone i vrt vizualno učinili atraktivnijim.

Graškasti kamenčići prikladniji su za dječja igrališta od većeg/grubo rezanog kamenja. Grubi/uglasti šljunak je najprikladniji za prilaze i pješačke staze jer se kamenje skuplja pod pritiskom. Veći glatki kameni izgledaju lijepo kao ukras, no nisu praktični za hodanje te predstavljaju najbolji izbor za rubne ukrase.

Ako se ipak ne želite odreći travnjaka, možete pokušati sa sortama sjemena ili travnjaka koji se uzgajaju tako da zahtijevaju manje vremena za održavanje na način da su otporniji i da sporije rastu.

Najbolja opcija?

Prekrivanje vrta samo jednom podlogom, bez obzira na vrstu, istaknut će njezine negativne strane i može dovesti do toga da izgleda pomalo bezlično. Miješanjem nekih od gore navedenih opcija i stvaranjem zona za različite namjene dobit ćete vrt koji izgleda atraktivno, koji se lako održava te je praktičan i pristupačan.