GUBITAK ELASTIČNOSTI

Jesu li stare gume krive za prometne nesreće?

19.05.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Vaš automobil može biti natprosječno siguran, no malo vam to vrijedi ako se vozite na ćelavim gumama. Isto, čini se, vrijedi i za gume kojima je istekao rok

Iako se proizvođači guma žestoko opiru uvođenju zakona koji bi propisivao koliko star inventar smiju prodavati tvrdeći kako gume zadržavaju svojstva i do deset godina ako su pravilno skladištene, pojedini stručnjaci se ne slažu.

Diskusija se ponovno rasplamsala u SAD-u nakon što je NHTSA zbog nekoliko teških prometnih nesreća pokrenula istragu kojoj je cilj naći vezu između starosti gume i procesa separacije gazne površine.

Da stvar bude bizarnija, čak se ni sami proizvođači ne mogu složiti pa tako, primjerice, s one strane Atlantika GM, Ford i Chrysler preporučuju zamjenu guma nakon šest godina od proizvodnje, a Michelin ne vidi problem u korištenju pneumatika starih deset godina.

U Europi se propisi razlikuju od države do države, no prodavači ne bi smjeli nuditi gume starije od pet godina.

Datum proizvodnje gume možete provjeriti na bočnoj stranici, a napisan je u obliku četveroznamenkastog broja, takozvane oznake DOT koja označava tjedan i godinu izrade.

Svakako obratite pozornost na ovaj detalj prilikom kupnje.