UBOJICE ENERGIJE

Jesu li ovo razlozi zbog kojih ste stalno umorni?

04.11.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Jeste li već iscrpljeni od stalnog osjećaja umora, osjećaja da ste toliko umorni da se ne možete ni pomaknuti?

Za početka ispitajte svoj životni stil i zapitajte se tri važna pitanja.

Prehrana
Je li vaša prehrana zdrava i uravnotežena, s uravnoteženom količinom voća, povrća i proteina? Ili se pak previše oslanjate na slatkiše i kofein? Ako je tako, tada se opasno poigravate sa šećerom u krvi, uzrokujući tako da mu razina u malim vremenskim razmacima naglo raste i pada, što vas čini iscrpljenima. Možda, pak, držite dijetu, no jednostavno ne jedete dovoljno, a bez kvalitetne i količinski dovoljne hrane vaše tijelo ne može biti spremno za svakodnevne izazove i zadatke, piše Yahoo Shine.

Vježbanje
Jednostavno ste preumorni da biste vježbali? No taj stav je potpuno pogrešan. Naime, jednostavno razgibavanje i vježbanje vašem tijelu priskrbit će čak i dodatnu količinu energije. U prilog tome govore i studije koje su pokazale kako se ljudi, koji su do tada vodili sjedilački način života, nakon redovitog vježbanja osjećaju bolje te su manje umorni.

Spavanje
Nije dovoljno samo se naspavati, što uključuje sedam do osam sati sna po noći, već je vrlo bitna i sama kvaliteta sna. Partner koji hrče, osjećaj tjeskobe, apneja, previsoka temperatura u spavaćoj sobi, samo su neki od razloga koji mogu remetiti vaš san. Važno je utvrditi što točno remeti vaš san i tada što prije otkloniti te uzroke kako biste svaki dan imali više energije.

Ispitajte stanje svoga zdravlja te provjerite može li se raditi o:

Infekciji
Stanja poput kronične upale sinusa, mononukleoze, hepatitisa i gripe vrlo lako mogu svakodnevno crpiti vašu energiju te oslabljivati imunitet.

Dehidraciji
Čak i lagana dehidracija snažno utječe na razinu energije. Nedavna kanadska studija otkrila je da se osobama koje su izgubile samo dva posto tekućine iz tkiva razina energije smanjuje za čak 30 posto. Bez pravilne hidratacije moždane stanice imaju više problema s komunikacijom.

Problemima sa štitnjačom
Bolesti štitnjače češće pogađaju žene nego muškarce, pa tako svaka osma žena tijekom života ima problema sa štitnjačom. Međutim, žene često zanemaruju simptome ove bolesti, pa tako više od polovice bolesti štitnjače nikada ni ne budu dijagnosticirane. Štitnjača koja ne funkcionira dobro može, između ostaloga, potaknuti umor, iscrpljenost i bezvoljnost.

Anemiji
Anemija je jedan od vodećih uzroka umora kod žena, a javlja se kada u krvi nema dovoljno hemoglobina ili crvenih krvnih stanica (ili oboje) za prijevoz kisika od pluća do ostatka tijela. Obilna menstrualna krvarenja, loša prehrana, genetika, čir ili neke druge bolesti mogu biti odgovorne za ovo stanje. Ovisno o uzroku, anemija se može liječiti povećanim dozama željeza u obliku prehrane, dodataka prehrani ili pak lijekova koji stimuliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži.

Promotrite i ostale elemente.

Psihički se osjećate loše? Osjećanje tuge, tjeskobe ili pak anksioznosti može iscrpiti energiju te učiniti da se osjećate iscrpljeno. Takvo stanje može otežati san pa tako dodatno iscrpiti tijelo.

Pijete lijekove? Određeni lijekovi, kao što su diuretici ili oni koji se piju za krvni tlak, depresiju, tjeskobu, kašalj, prehladu i bolove, mogu izazvati pospanost.

Smijete li se dovoljno?
Različite studije već su u nekoliko navrata pokazale da je smijeh dobar za zdravlje, no kakve to veze ima s umorom? Smijeh je odličan reduktor stresa, a ako se riješite stresa, odmah ćete se osjećati bolje i manje umorno.