MARS I VENERA

Jesu li muškarci i žene doista toliko različiti?

06.02.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Unatoč tomu što je rašireno vjerovanje da su muškarci i žene prilično različiti, istina je ipak da smo vrlo slični

Od davnina je poznato da su muškarci i žene iznimno različiti. Nerijetko se tako može čuti da su žene s Venere, a muškarci s Marsa. No je li to baš tako? Najnovije istraživanje pokazuje da su žene i muškarci ipak sličniji nego što mislimo.

Točnije, muškarci i žene dijele širok spektar zapravo istih osobina. Primjerice, i jedni i drugi plačemo uz tužne filmove (muškarci to ipak rade skriveno), a jednako smo agresivni i u obrani prilikom rasprave oko toga tko bolje razumije matematiku.

U istraživanju je sudjelovalo više od 13.300 ispitanika koji su odgovarali na niz pitanja vezanih uz potencijalne različitosti muškaraca i žena. U većini područja zabilježene su iznimno male razlike između spolova, što je mnoge iznenadilo.

'Ni muškarci, a ni žene ne pripadaju nikakvim različitim skupinama. I muškarci i žene su sa Zemlje i sličniji smo nego što mislimo, uključujući proživljavanja emotivnih stanja. Bez obzira na to što vam se vaš partner ili partnerica katkada čini kao da je s drugog planeta, on ili ona je zapravo poput vas i spolne razlike su samo mali dio problema koji vas muče', naveli su znanstvenici s američkog sveučilišta Rochester koji su i proveli istraživanje.

Čini se da su društvo i kulturno naslijeđe itekako uvjerili žene da su razlike drastične, a istina je zapravo potpuno suprotna – slični smo i razlike među spolovima nikada nisu osnovni problem sukoba. Uzrok treba tražiti negdje dalje.