ZNAŠ LI...

Jesu li koralji biljke ili životinje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2010 07:18
  • Objavljeno 10.05.2010 u 07:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživanja na crnim koraljima na Havajima su pokazala da su neki od njih stari i preko 4.000 godina! No, što misliš, radi li se o životinjama ili biljkama?

Koralji (lat. Anthozoa) razred su u koljenu žarnjaka. Riječ 'anthozoa' znači 'cvjetajuća životinja'. Koralji svojim često živim bojama, pokretnim lovkama i mesnatim tijelom doista podsjećaju na biljke, što je vjerojatno bilo i razlog zašto im je dano ovo ime. Ipak, koralji su definitivno životinje.

S oko 6.000 poznatih vrsta, koralji su najveći razred u koljenu žarnjaka. Kao svi žarnjaci, i koralji su mesojedi, iako neke vrste dopunjuju hranu tvarima koje proizvode mikroskopske alge koje žive u njihovu tijelu u simbiotskom odnosu s njima.

Koralji su životinje vezane isključivo uz vodu i rasprostranjeni su u svim svjetskim morima, gdje ih se može naći sve do dubine od 6.000 metara. Vrste koje žive pojedinačno (solitarne) vezane su za čvrstu podlogu ili duboko ukopane u mulj ili pijesak. Koralji koji tvore kolonije prekrivaju podlogu ili tvore kosture najrazličitijih oblika. Vrste koje žive kolonijalno grade grebene (grebenotvorci). Za sve grebenotvorce tipično je da žive u plitkoj (do 40 metara) bistroj vodi jer žive u simbiotskom odnosu s algama kojima je za život neophodno dovoljno svjetla. Koraljni grebeni su najveće strukture u živom svijetu.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi